Rallynostalgi-4

Med Harry ”Sputnik” Källström.
En av de stora rallykanonerna ”när det begav sig”…..

Harry Källström (1939 – 2009) dök upp som en komet i rallyvärlden i slutet av 50-talet.
Son till förre Svenske Mästaren i tillförlitlighet (T) 1952, Gunnar Källström. Gunnar körde för Svenska Volkswagen, precis som Harry kom att göra i början och även i mitten av sin karriär.. Redan 1959 fick han efter olika framgångar
i OT-tävlingar, köpa en VW till specialpris av generalagenten i Södertälje.
Det var det här året som en journalist döpte honom till ”Sputnik”, efter Sovjetunionens premiärsatellit (1957). Första kartläsaren blev Gunnar Häggbom, och det blev totalsegrar i både Finspångsrundan, Dackefejden och Scandiatrofén. Paret vann SM i T, före Berndt Jansson (VW).

Året efter blev det silver, och Berndt Jansson återtog förstaplatsen.
Mellan 1961-62 var det blygsammare resultat. Men 1963 kom det andra SM-tecknet i T.
Nu var Bertil Söderström, MK Orion (VW) största hotet.

1964 dominerade BMC Cooper (Hundkojan) resultatlistorna, och ”Sputnik” fick också chansen. Resultatet blev fantastiskt: SM-vinnare i T, Svensk och Nordisk Riksmästare
i rally, samt totaltvåa i VM-tävlingen Midnattssolsrallyt.1965 åkte Harry även landbana och totalvann i en grupp-4 Cooper.

Det fjärde svenska mästerskapet tog ”Sputnik” 1966 i grupp 1. Året efter hade Svenska Renault startat en tävlingsavdelning och värvade en del namnkunniga förare, bl a Källström. Någon framgång i rally blev det nu inte, men på isbana blev det en andra plats i SM i gr 5 i en Gordini. På första plats kom veteranen Anders Josephson i en Porsche.

På hösten 1967 skrev Harry det lyckosamma kontraktet med Fiat/Lancia. Harrys förste kartläsare Gunnar Häggbom kontaktades igen och dom två blev ett segerrikt ekipage på världens rallyarenor.
I Sverige totalvann Källström 1968 i Östgötarallyt (Grupp-1), men inte mycket mer.
Internationellt skulle ”Sputnik” och Gunnar nu manövrera en Lancia Fulvia HF 1600.
I Siestrererallyt, som blev parets andra internationella tävling kom man på andra plats, sekunden efter märkeskollegan Pat Moss-Carlsson.

Första segern med Lancia, kom i 999minuters-rallyt i Novara i Italien. Sedan blev det en 6:e plats i Akropolis och totaltrea på 84-timmarstävlingen i Nürburgring.

1969 blev det första internationellt framgångsrika året för 29 årige Harry. Men som vanligt i rally skall man ha tur också. Säsongen börjande med strukna EM-tävlingar
beroende på tjafs om märkes-EM. Monte Carlorallyt kördes parallellt med Rally Mediteranée. Resultatlistorna slogs sedan ihop (på nå´t konstigt sätt) – men räknades inte in i EM. Harry vann med Björn Waldegård på andra plats.

I KAK-Rallyt (EM-tävling) kom Harry 6:a. I efterföljande San Remo rallyt vann han totalt. Tvärt om gick det i Tulpan-rallyt, som Harry tvingades bryta. Men i Rally de Fiori blev det full pott. Sedan följde Österrikiska Alprallyt där Harry och Gunnar kom tvåa totalt, efter Hannu Mikkola (Escort) och ytterligare 10 EM-poäng adderades.
Även i nästa EM-tävling, som var Tjeckiska Moldau-rallyt blev det en andra plats. Den här gången 15 sekunder efter belgaren Gilbert Staepelare. Så följde Rajd Polski-Rallyt
och en tredje plats efter Gilbert och polacken Sobieslaw Zasada i en Porsche 911.
I Coupes de Alpes blev det en femte plats i totallistan. Nu ledde paret Källström/Häggbom EM i Rally med 5 poäng före belgaren Staepelare.

Nästa deltävling var Spanska Rallyt på asfalt. Här råkade Sputnik ut för en punktering på en SS, och i samband med däckbytet föll bilen av domkraften, och ytterligare tid gick till spillo. Ändå lyckades Harry spurta ikapp och förbi Staepelaere,
och vinna med 1 minut och 20 sekunder före belgaren. Utgångsläget var fint nu inför det avslutande RAC-rallyt. Ledning med 8 poäng och grusvägar, som södertäljeföraren var van vid. Nu kom dock inte Staepelaere till start i England, så Harry hade kunnat defilera. Men det passade inte alls. ”Sputnik” tog i som vanligt, och vann RAC-rallyt totalt efter att ha tagit ledningen vid SS 56 (av 68), sedan Björn Waldegård kört av vägen.

På 1970-talet fullföljde Harry Sputnik Källström karriären med otaliga internationella rallyn. Han var med i USA´s första internationella rallytävling, Press on Regardless  (Stå på, vad som än händer..) 1972. Men här kraschade Harry sin Lancia.
I RAC-rallyt 1972 slutade Sputnik på fjärde plats och hjälpte Lancia till överlägsen fabriksseger.

1973 blev det en 4:e plats både i MontaCarlorallyt och i ett dubbfritt KAK-rally.
Så blev det bilbyte till Safarirallyt. Här kom Harry tvåa i en Datsun 1800 S, med Claes Billstam i högerstolen. Karriären fortsatte i Datsun, med vissa mellanspel i andra märken.
____________________________________________________________

Tillbaka

Hem

Publicerad i april 2012