Rally BORE 1966 – del 2

1  3

(Klicka på bilderna för större upplösning)

Vilken höjdare….. Föraren är Bus-Ove Eriksson från Busta utanför Köping.
Ove började tävla i Volvo, men övergick snart till Opel. Här är han med i Opels Återförsäljarförenings fabriksstall.
Bus-Ove blev publikens favorit. Hans körstil var milt sagt spektakulär – men ändå effektiv.
Andreföraren i flygturen är Hans Johansson. Ove tävlade för SMK Köping.

Det är Olle Bromark som sitter i Renault Gordini´n . Jag blev mycket förvånad, när jag såg bilden. Hade helt glömt/förträngt att Olle någonsin kört något annat än Saab. Men han gjorde ett försök med bakhjulsdrift på vintern 1966. Men snart återgick han till det enda vettiga..?? I högerstolen sitter ”vapendragaren” Kjell Lyxell. De åkte väldigt ofta tillsammans.
I programmet hade man döpt om Kjell, till ”Byxell”….. Olle tävlade här för SMK Uppsala, men körde även för MK Orion och Films MK. Han jobbade på Saab-ANA, som bilsäljare.(Granne till Curt på föregående sida). Senare körde han eget i Björklinge.

En annan SMK Köpingförare, som var namnkunnig och snabb, var Lars-Ingvar Ytterbring.  Andreförare var Boo Gustavsson. I årets Rally Bore kom man på 7:e plats i grupp 2. Totalt i Rally-SM blev det 20:e plats. Av bilden att döma, ser man inga säkerhetsbälten. Men jag förmodar att midjebälte användes i alla fall.
Den stora nackdelen med BMC Cooper var spårvidden och de små hjulen.
Coopern var smalare än de övriga bilarna, och det blev svårigheter att köra på spåriga specialsträckor. Hjulspåren passade liksom inte och de små hjulen gjorde att markfrigången blev allt för låg i bland.

Tom Trana, var 28 år när han forsade fram här. Han var anställd av AB Volvo som fabriksförare. Två segrar i RAC-rallyt och två i KAK-rallyt är hans stora meriter hittills.
Det skulle bli vinst här också. Dessutom blev han 1966-års SM-Rallyvinnare i grupp 2.
Vem som åker i högerstolen framgår inte i programmet. Kanske är det Sölve Andreasson, som ofta åkte med Tom.

Å hejjj….Här kommer Åke ’Bryggarn’ Andersson (1940-2018), med nästan samma glädjestuds som Bus-Ove här ovan.
Det här var sista specialsträckan och ’Bryggarn’ vet att han har segervittring. Bara några sekunder skiljer honom från Tom. Men vid slutmålet tillkommer 180 skadeprickar – så det blev fjärde plats i protokollet – även om körtiden bara var två sekunder långsammare……
Den som håller andan i högerstolen är Sven Olof Swedberg. Båda från SMK Uppsala.

Här kommer en blivande Europa-mästare i Gr 1, Lillebror Naesenius från SMK Köping i en Opel Rekord. Han hade för två veckor sedan vunnit grupp 1 i Svenska Rallyt (EM) och nu gör han om bravaden. Senare på året skulle Lillebror även ta EM-poäng i Finska Rallyt och Trestats-rallyt i Ungern. Andreförare var Bengt Frodin. Och man tävlade i Opels  återförsäljarförenings fabriksstall, (precis som Bus-Ove högst upp). Naesenius var mycket skicklig och rönte stora framgångar i rallyspåret långt in på 70-talet…. Han fullföljde också de flesta tävlingar han deltog i – ofta på pallen.
I mitten på 70-talet träffade jag honom vid en fortsättningskurs för trafiklärare i Örebro. Han var då yrkeslärare på fordonslinjen. Men det är en annan historia……

Återigen en VW med lite siktproblem. Det här är Mats Oscarsson från Sörmland med Björn Flodqvist i högerstolen. Båda håller ett fast tag i kurvhandtaget respektive ratten. De körde i grupp-2 klassen med sin 1600 TL. I Rally Bore 1965 blev det tredje plats totalt, men i år lyckades man inte nå någon framstående placering.

Med motorhuven på glänt och hjulen några centimeter ovanför isen, dånar Karl Gunnar Blomqvist och Lars Erik Carlström fram i sin BMC Cooper. De röda lampskydden lyser som majblommor mot den gröna bakgrunden. Förresten var det inte Erik Carlsson som en gång sa att – ”LUCAS uppfann mörkret…?”
För säkerhets skull har man i alla fall tänt parkeringsljuset.

Anders Sigurdson var etablerad som rallyförare, både i Sverige och utomlands. En månad tidigare hade han slagit runt i premiären för Östgötarallyt. Här blev det bara 1 SM-pinne, som vid årsslutet placerade honom på 10:e plats i grupp-2.
Andreföraren heter Ingvar Ström och man tävlade för Ulricehamns MK. Saab’s ”långnos” hade just gjort premiär – inför bytet till V4-motor senare i höst.

Även Hans Lund var en garvad rallyförare. I mitten på februari kom han sjua totalt i KAK-rallyt – i 39 graders kyla. Året innan var han bland tulpaner i Holland och blev trea.
Här slår man ner hårt, så att det nästan blir genomslag mot fälgen. Och plåtskador som man tillskansade sig under tävlingens gång målades med gulstreckad färg och tillfördes sedan som skadeprickar i slutprotokollet….
Det var Arne Wilson, som lutade sig bakåt i stolen bredvid Hans.


En röd Volvo 122 S med startnummer 65. I programmet står Evy Ekström från Botkyka MK som chaufför. Men på bilden känns det som hon sitter i stolen bredvid. Tyvärr har jag inget mer om henne eller ekipaget.
Tacksam för info – om någon vet!

Rally Bore Del 1
Rally Bore Del 3
Rally
Hem

Publicerad i februari 2002