1976

17 januari 1976
Skepptuna MK. Valvolinekannan. Minirally
Längd: 20 mil/ 12 SS, 9,5 mil (2-varv)
Startnummer: 13. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (19), totalt 3:a (104)

Ny säsong, och nya dubbestämmelser. Nu var det 12 dubbar/längdecimeter som gällde.
Precis som under 1973. Dessutom hade jag en ny intercom-anläggning, som fungerade mycket bättre, än den tidigare. Och det allra bästa, vi hade fått vinter. Kallt och rikligt med snö, så nu fanns vallar att ta stöd mot igen.Tävlingsledaren, som också var ordförande i Skepptuna MK, var Bengt Eriksson.
Start och mål vid Tornborg, en lastmaskinfirma i Märsta, med alldeles för få toaletter skulle det visa sig. Bringen demonstrerade detta tydligt i en lastmnaskin. Han sket inte  – men han demonstrerade !

Åter en tvåvarvsbana med några riktigt roliga sträckor. Bland annnat SS3, Espesta. En kort men mycket kulkörig sträcka.
Erkki Temmes, var (inte oväntat), den snabbaste i årets Valvolinekanna. Han vann totalt, 2´07 minuter före Lasse Jansson, som körde i Std-A klassen i sin VW Golf. Jag var 2´38 minuter efter Erkki.
En f d  ordförande i byggnadsnämnden i Östhammars kommun, Eino Honkamäki (S), kom på 19:e plats bland B-förare Special.  Eino var också aktiv i endurospåret och körde många Rasbolopp.


31 januari 1976
SMK Uppsala. Roslagsvalsen. Minirally
Längd: 14 mil/ 7 SS, 10 mil (2-varv)
Startnummer: 17. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (23), totalt 2:a (141)

Som jag berättade i Valvolinekannan (här ovan) hade vintern kommit. Så förutsättningarna tyckte jag var mycket bra.
Bosse Larsson var tävlingsledare igen. Start och mål som vanligt, vid Perssons Bil, vid Uppsalas södra utfart. SMK Uppsala var inom distriktet kända för att ofta genomföra noggranna eller till ock med nitiska besiktningar. Inget undantag denna gång.

Första SS startade vid Ottarsborgs IP i Vendel (2 mil NO Uppsala). Dit var det alltså transportsträcka från Uppsala. Det var en märklig sträcka. Vi startade vid fotbollsplanen och körde sedan in i skogen. Därefter ut i ett stort grustag, där det var pilat.
Det var inte det lättaste att förstå hur man skulle köra, skulle det visa sig. Mörkt var det ju – och alldeles vitt i snön…..Vi hade i alla fall tur, och lyckades ”hitta det rätta spåret” hela tiden.
Specialsträckan gick i kringelkrokar så att man ibland såg ljusen från flera medtävlare samtidigt. Detta gjorde att jag i början blev förvirrad – mer än vanligt. Jag trodde nämligen att jag redan höll på att bli ifattåkt av bilen som startade minuten efter mej.
Sträckan, som var 26 kilometer lång och hade många överraskande svängar,  men vi klarade oss i från tidsödande avåkningar.Och mer tur blev det. På sista specialsträckan, med målgång vid Salsta (Väg 290), börjande min slutväxel att krångla. Inte ovanligt. Redan halvvägs in på sträckan märkte vi att slutväxeln kuggade över ibland. Efter ett tag så böjde sig ”Macke” ner och drog ut spaken och kopplade ur frihjulet. Allt för att ”spara” på kuggarna i kronhjulet och pinjongen. Nåväl vi tappade väl ett tiotal sekunder på sträckan, men kunde i alla fall glida in i mål.

När vi sedan skulle köra ut från tidskontrollen, som var i svag uppförsbacke, hände ingenting – vi kom ingenstans. Nu var de så kallade goda råden dyra. Vad göra?
Marcus kollade i tilläggsreglerna och kom på en lösning. Eftersom målet för tävlingen var just vid Salsta, så var tävlingen i princip slut här. Vi hade god tid på oss att komma till slutmålet och VTF-besiktningen (hette det på den tiden) vid Perssons Bil i Uppsala.
Erik Thulin, som också körde för Rasbo MK i en Std-A Volvo 142, hade just kommit till tidkontrollen efter mej. Han erbjöd sig (efter att ha hört våra problem) att bogsera oss till slutmålet i stan, en sträcka på 25 kilometer.

Jag minns, att några var förvånade, att vi så öppet visade vår bogsering. Man trodde inte det var tillåtet.
Totalt segrade Erkki Temmes Saab V4, från Skepptuna MK. Men den här gången var jag bara 1´35 minut efter. En blivande Europamästare i Rallycross, vann klass B-förare Special. Nämligen Anders Norstedt SMK Uppsala. Naturligtvis körde han Saab.
Då precis som nu, är han (bland mycket annat) brandman i Uppsala. Dessutom rallygeneral, när SMK Uppsala, tillsammans med grannklubbar arrangerade Rally-SM I Uppsala 2012-2016.


7 februari 1976
Almunge MK. Tennkannan. Minirally
Längd: 7 SS
Startnummer: 38. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 1:a i klassen (15), totalt 2:a (117)

Vad härligt det är med snö och kyla. Nåväl, lagom kyla i alla fall.
Förutsättningarna var i mitt tycke fina denna lördagskväll i Almunge.
Det var lite problem med tidtagningen på SS1. I resultatlistan hade man skrivit: ”Samtliga tävlande har 1 min. fel på SS1.” Det var i alla fall en kort sträcka, som tog runt 150 sekunder att köra. Den längsta sträckan, var SS6, nästan 23 km med körtid kring 18 min.(1080 sek) för de snabbaste.

Åt Lasse Jansson, Films MK, var det (som vanligt) inte mycket att göra.
Han vann totalt i sin VW Golf i Std-A, 25 sekunder före mej.


14 februari 1976
Films MK. Påverundan. Minirally
Längd: 7 SS
Startnummer: 38. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 1:a i klassen (13), totalt 2:a (80)

Jag noterar, att jag hade samma startnummer i den här tävlingen, som i Tennkanna, veckan innan. ”Samma” placering också. I resultatlistan har man dock skrivit att jag kör Opel, (hemska tanke….)..
Fortfarande full vinter, med både kyla och snö. Films MK hade bjudit på en omväxlande bana, med både korta och långa sträckor.
I Erkki Temmes frånvaro vann jag specialklassen. Men mot Lasse Jansson var det inget att göra. Han vann totalt igen i Std-A. Denna gång med 1´07 minut tillgodo.


21 februari 1976
Östhammars MK. Frösåkersrundan. Minirally
Längd: 5 SS
Startnummer: 42. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: Bröt (Tekiskt fel, differentialbromsen sönder)

Fortfarande rejäl vinter. Östhammars MK hade bjudit till 5 riktigt långa sträckor.
De var mellan 9 och 25 kilometer. När jag tittar på dom gamla bilderna, så minns jag den härliga känslan, om hur det var att köra på de smala avlysta vägarna. Att uppleva accelerationen – känna fästet – höra motorljudet och insugningsmullret från dubbelwebrarna. Att vicka upp bilen vänster – höger innan dom tvära kurvorna.Tyvärr varade glädjen inte så länge i den här tävlingen. Jag fick problem med diffen redan på SS3 och tvingades sedan bryta.
Erkki Temmes vann totalt i Special-klassen. I Std-A var Lasse Jansson, Films MK snabbast. Han var även totaltvåa, 42 sekunder efter.


28 februari 1976
Rasbo MK. Wohlrath-Trofén. Minirally
Längd: 12 mil/ 8 SS, 6,2 mil
Startnummer: 13. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: Bröt (Avåkning)

Rasbo MK hade traditionsenligt ”sin tävling” alltid i vårvintern. Det var inte ovanligt att starten fick flyttas fram någon timma, så att kvällskylan skulle hinna bita sig fast i det annars lösa underlaget. Så bestämde tävlingsledaren Sören Eklund även denna kväll.

117 förare, med kartläsare och service hade kommit till Rasbo denna kväll. Dessutom 16 debutanter.
UNT (Upsala Nya Tidning), hade uppmärksammat mina eviga andraplaceringar och hade en artikel på sportsidan av Bengt Bylund denna lördag.


Jag vet inte om det var ett försök att åka fortare än Bylund skrev att jag skulle göra. Eller om jag av artikeln blev mentalt pressad att försöka komma före Erkki och Lasse, som gjorde att det blev som det blev. För tidningen hade i rubriken texten: ”Haas, den evige tvåan – dags för seger i Wolrath-trofén ?”…

Första SS gick rätt bra, 2 sekunder efter Erkki, men 5 före Lasse. Mitt på SS2 frågar sedan Marcus – som märkte att det gick för fort: – Har´ru fäste? – Ja! svarade jag. Men det hade jag inte – tillräckligt.
I nästa svaga vänsterkurva understyr bilen. Jag kör i 70-80 km/h när vi far av, in i en storsten som inte flyttar sig alls. Saaben träffar tack och lov stenen i tröskeln, bakom höger hjulhus. Här går störtbågen ner med fäste just i tröskeln och ger bilen en extra förstärkning. Ändå trycks karossen in c:a 50 cm vid golvet på passagerarsidan.

Bilen studsar tvärs över vägen och går sedan baklänges in på motsatta sidan – in i skogen en bit. Framdelen blir dock fortfarande stående en meter in på vägen.  

Jag behåller helljuset på, så det lyser ut på vägen framför –  för att varna nästa tävlande innan jag hinner få ut triangeln. Marcus är omtöcknad, han fick ju smällen i höger fot samt även en tryckare mot hjälmen.

Jag fick ut triangeln innan nästa kom. Ingen publik fanns i närheten, men jag lyckades trycka upp bilen i skogen någon meter med hjälp av startmotorn, så vi inte inkräktade så mycket på länsstyrelsens avlysning.
Erkki Temmes gasade snabbast denna lördagsnatt och vann totalt. Lasse ’Huggarn’ Jansson kom tvåa, 33 sekunder efter i sin VW Golf. Men han vann ju Std-A-klassen förstås.

Ja så kan det gå…………………..
Nu gällde det att beställa en ny tävlingskaross från Trollhättan.Den var opalgrön – man fick inte välja – och kostade 4000:-kr plus moms. Jag fick låna en Merca med släp av Tord ’Tigern’ Olsson och for iväg till Stallbacka.
Tordan och Carla hjälpte mej sedan med övermonteringen av
de användbara delarna.


25 april 1976
SMK Uppsala. Polarspecialen. RSA
Längd: 11 SP
Startnummer: 6. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Std-B
Däck: Continental, Gördeldäck
Placering: 3:a i klassen (9), totalt 25:e,(113)

Det var länge sedan jag körde en tävling i min ”privata” bil. Närmare bestämt 1968-1969.
I Polarspecialen gick det dock bra, mest beroende på underlaget. Vi körde på industriområden, P-platser och korta snuttar på fina grusvägar. Jag hade ingen skyddsplåt och motorn var i absolut standardskick. Likaså växellådan.Tävlingsledare var denna gång Åke Torslow.
Det var en kall dag, med mycket blåst, så tävlingens namn stämde bra. Fjolårssegraren, Fergus Sager var närvarande, dessutom med ett filmteam. Precis som förra året var den hans mor (67), som läste specialprovskisserna och kartan.
Min stora tavla denna gång, var att jag glömde anmäla Rasbo MK till lagtävlan. Hade jag kommit ihåg, så hade vi vunnit. Vi hade förresten även fått in ett andra lag på pallen. Nu vann istället SMK Uppsala lagstriden.
Totalsegrare var åter Fergus Sager i en VW Golf. Han tävlade i klass Std-A.

Annars så var Rasbo MK väldigt framgångsrika här med 3 klassegrar. Det var Kent Eriksson, Saab i Std-B, Sune Edén VW i Special, samt Seth Sjöberg Saab i B-förarnas Std-B.


Och däremellan fortgår monteringsarbetet med min nya kaross i Rasbokil.


30 december 1976
SMK Tierp. Tierpsrundan. Minirally
Längd: 15 mil/8 SS, 10,5 mil
Startnummer: 50. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Std-B
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (24), totalt 2:a,(151)

Äntligen, var nya karossen färdigmonterad. Allt var provat, växellådan var uppfräschad, ny diffbroms, och ny slutväxel var på plats.
Rikligt med snö och tillräcklig kyla bjöd SMK Tierp på, i den första tävlingen på denna vintersäsong.
Rallyt var planerad till före jul, men då var det blidväder, så tävlingen flyttades fram till mellandagarna. Den 30:e var en torsdag, men ändå deltog över 150 ekipage. Inte dåligt.

Tävlingsledaren Arnold Åström, bjöd på mest raka sträckor. Vägkaraktären är ju sådan i norduppland. Så enkelt är det.
Men nå´t som inte är enkelt det är att vinna ett rally. Ändå körde Lasse Jansson av på SS1 och skottade i 4 minuter. Erkki Temmes hade topptider hela tiden, men körde av på SS8 (sista), och det tog 9 minuter innan han var på spåret igen.
Men så var prästsonen Janne Hagman från Rimbo med i sin Saab. Han var snabbast på 1976 års näst sista dag, och vann totalt, med 2´07 minuter före mej.
Lasse J, kom trea i specialklassen, och Erkki  tolva.


Här kommer 1977

Tillbaka

HEM

Publicerad i december 2001.