1975-del1

9 februari 1975
Films MK. Påverundan. Minirally
Längd: 17 mil/10 SS, 10 mil (2-varv)
Startnummer: 57. (A-förare)
Kartläsare: Åke M. Englund
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP ”Cykelhjul”
Placering: Bröt,(Stötdämparfästet av.)

Så var det dags med ett nytt dubbreglemente igen. Till 1975 var dubbantalet begränsat till 24 dubb/3 längddecimeter. (Tidigare 12 dubb/längddecimeter). Totalt blev det ungefär 160 dubb i ett 15 tums däck. (Tidigare c:a 240 dubb/däck). Dessutom måste dubben vara mer likt standarddubb.
Films MK hade bjudit till Örbyhus, där start och mål för de 107 deltagande ekipagen var förlagt. Det var en tvåvarvs-bana, som jag personligen aldrig kom att gilla. Mina tider var genomgående dåliga, och jag bröt vid varvningen, med trasigt övre stötdämparfäste. (Nästan lika, som i Skepptunas 2-varvsbana den 24 feb. 1973).
I kartläsarstolen hade jag för tredje gången med mej Rasbo MK`s kontaktperson, (ny för i år) i rally, Åke M Englund.
Lasse Jansson (Huggarn), från Films MK i en Saab V4, vann förstås – överlägset igen. Denna gång med 3 minuter 40 sekunder före tvåan Bosse Österwall, SMK Tierp i Opel Ascona. Båda körde i klass special.

RallySport-2-1975021

 

Referat i Rally Sport nr 2/1975

 

 


15 februari 1975
Östhammars MK. Frösåkersrundan. Minirally
Längd: C:a 15 mil/ 6 SS, 9 mil
Startnummer: 37. (A-förare)
Kartläsare: Tord ’Tigern’ Olsson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP ”Cykelhjul”
Placering: 2:a i klssen(7), totalt 2:a (56)

Det här var en fin tävling. Bra vägar, och lagom halt. Inte mycket till snövallar, men det har man vant sig med. Vintrarna har varit snöfattiga senste åren.
Bara 56 startande, men Svenska Rallyt gick ju samma helg.
Jag hade Tord Olsson med i högerstolen. Han åkte även med i Tierp, just före jul förra året och då gick det bra. Tordan var väldigt aktiv, som kartläsare, och ”tog över ibland”. Inte riktigt- tog över, men han liksom tog kommandot – och dirigerade. Dessutom ryckte han i handbromsen, i 90-graders svängarna. Och det gav resultat. Tvåa efter omöjlige Lasse Jansson. Han var 2 minuter 40 sekunder före i mål.


21-22 februari 1975
Skepptuna MK. Valvolinekannan. Rally-SM
Längd: 34 mil / 15 SS, 15 mil
Startnummer: 111. (A-förare)
Kartläsare: Garry Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP ”Cykelhjul”
Placering: 14:a i klssen(41), totalt 42:a (160)

När SM-cirkusen kommer till stan, skall man bara vara med. Valvolinekannan var en etablerad rallytävling i Uppland och Bengt Eriksson trygg tävlingsledare.
Hela rallyeliten hade kommit till Märsta, för att prova på Upplands, i bland märkliga, svartvägar. Vädret var fint, med minusgrader och uppehåll.
Jag hade Garry Johansson bredvid mej för andra gången. Han hade just ”lagt tävlingsbilen på hyllan”, och tagit fram geväret i stället.

Tävlingsbanan gick via Rosersberg – Markim – Närtuna – Fasterna – väg 273 till Almunge. Där var det tankning, uppehåll och s k VTF-besiktning vid Din-X macken.Efter vilan fortsatte vi mot Myssinge (SS7), sedan till Knutby, där vi fick åka Rekinde-  sträckan (SS9). Därefter nordväst om Rimbo och vidare mot Kågarån och Haga, utanför Almunge, mot målgång i Märsta.

I stort fungerde allt bra, utom att mina däck ”tog slut” efter tre sträckor. Jag tappade hälften av dubbarna i framhjulen och var tvungen att ”skifta inbördes”. Jag hade bara ett reservhjul med som var fulldubbat. Så är det att vara fattig privatförare……

Trots två avåkningar (SS1 och SS8) så vann Stig Blomkvist och hans kartläsare Hans Sylvan totalt, före (som jag tycker) en sensation.
Föraren var ingen sensation, det var värmlänningen Per-Inge Walfridsson. Men bilen han körde – en DAF 55 Variomatic -!!! -”Ja, jag säger å´de”…..

SM-tävling, här kommer 6 sidor från Rally Sport:

Valvolinekannan (SM) 1975001   Valvolinekannan (SM) 1975002   Valvolinekannan (SM) 1975003   Valvolinekannan (SM) 1975004   Valvolinekannan (SM) 1975005   Valvolinekannan (SM) 1975006


1 mars 1975
Rasbo MK. Wolrath-trofen. Minirally
Längd: 13 mil / 8 SS, 7,2 mil
Startnummer: 29. (A-förare)
Kartläsare: Åke M. Englund
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP ”Cykelhjul”
Placering: Bröt. (Tappade höger bakhjul!!)

Det var redan på SS1 (Årby, Rasbokil) det hände. Vi tappade höger bakhjul inklusive bromstrumma. Det var låsringen, som håller fast bromstrumman i bakaxeltappen som gått sönder. Jag kommer fortfarande ihåg den märkliga känslan, när hjulet släpper.
Man förstår bara inte vad som händer – under någon sekund. Men sedan förstår man, väldigt väl.

Anmälan och besiktning för de 102 startande var i Uppsala, hos Kenneth Jansson´s Nynäs-mack, i Boländerna, (Numer Shell Select).
Start och mål, var sedan vid bygdegården/skolan i Gåvsta, Rasbo, 17 km från Uppsala.
Banan gick mot Årby – Vattholma – Skyttorp – Baggbol – Kölinge – Flymyra – Morkarla – Stavby – Tuna – Myssinge – Rasbo.
Sören Eklund, var nu tävlingsledare och så skulle det förbli många år framöver.

Totalsegrare blev (inte oväntat) Erkki Temmes, från Skepptuna MK i en Saab V4.

Och i Rally Sport skrev man så här:

Wolrath-trofén 1975001


27 april 1975
SMK Uppsala. Polarspecialen. RSA
Längd: 12 SP
Startnummer: 15. (A-förare)
Kartläsare: Kenneth Jansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 14:a i klssen(21), totalt 50:e (96)

RSA, var en tävlingsform, som kan liknas vid ”manöverprov med hjälm”. Speciellt om det som i SMK Uppsalas tävling nästan bara var på asfalt.
Så här var bestämmelserna enl. Bilsportkalendern 1975:
”Får arrangeras på dagtid. Prov med gemensam start/mål, får ej överstiga 2000 meter. Prov med skilda start/målplatser, får ej överskrida 1500 meter. Kan hinder läggas in, så att maxhastigheten inte överskrider gällande bashastighet, behöver arrangören ej söka dispens från gällande hastighetsbegränsning.”

Bosse Larsson (tävlingsledare), hade kallat till start kl 9, vid Perssons Bil AB i Uppsala. (Vanlig startplats för uppslaklubben). Sedan körde vi på olika asfaltplaner, vid LBC, Almqvist&Wicksells, på B&W (numer Coop) och liknande. Grusvägar förekom också.

I högerstolen i min Saab satt Kenneth Jansson. Han hade just blivit ”ståndare” på Nynäs-macken vid Danmarksgatan. Totalt segrade Fergus Sager, från KAK, Stockholm, i en VW Golf. Han hade sin mor i högerstolen. Fergus var lite av specialist, när det gäller RSA. Tidigare, hade han varit andreförare, åt bl a Bosse Ljungfeldt. Dessutom kört Monte Carlo Rallyt en handfull gånger, dock utan större framgång.

Här hade jag en andra plats på gång, innan jag utförde det näst sista provet fel, och fick (enl. reglerna) sämsta tid + 30 sek.
Tvåa kom Rasbos Kent Eriksson, i en Saab.

Rally Sport var förstås på plats:

Polarspecialen 1975001


12 maj 1975
Skepptuna MK. Rallyvarvlopp
Längd: 3 Heat
Startnummer: 26. (A-förare)
Kartläsare: Kenneth Jansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Finmönstrat
Placering: 3:a i klassen(16), totalt 3:e (26)

Till varvloppet hade jag lånat Motorklubbens servicebil. En Ford Transit. Här har vi just lastat Vefyran vid Nynäsmacken (numer Shell) vid Boländerna.

Sedan for vi vidare mot Arlanda. Närmare bestämt till Eke grustag.

Arrangemanget var som en rallytävling, med kartläsare, och enskild start. Varvet var 1000 meter, och man skulle köra 4 varv i tre heat. Sedan räknades de två snabbaste heaten ihop – för slutplacering. Skepptuna MK hade godkänt s k grovmönstrade däck,.
men de flesta körde ändå på finmönstrat.Tävlingsledare var Sven Söderlund. Han kom senare att ansvara för folkrace-utbildningen inom Upplands BF.
Till denna tävling hade en snabb Opelåkare kommit, nämligen Pelle Tjerneld. Han tvingades dock tidigt bryta med motorras.Jag hade åter Kenneth ’Ståndarn’ Jansson, (Nynäs-macken, Danmarksgatan) i högerstolen. Nu gick det riktigt bra. En tredje plats, efter specialförarna Bosse Hedman, från Sandviken i Saab och Tierpar’n Bosse Österwall i Opel Ascona. Och dessutom 300:- i prispengar.

Rally Sport besökte även rallyvarvlopp:

Skepptuna MK Rallyvarvlopp 1975001


Här kommer 1975 del 2

Startsidan

HEM

Publicerad i december 2001.