1974-del2

16 juni 1974
Kolsva MS. Guttsta-snurren. RSA
Längd: 16 SP !!
Startnummer: 15. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 2:a i klassen(17), totalt 2:a(70-tal)

Guttsta-snurren arrangerades på en söndag och innehöll hela 16 SP. De var dock mycket korta. Den längsta tog 1 min. 17 sek. att köra.
Av någon outgrundlig anledning var jag här nere och tävlade igen. Skälet var säker, att vi i Rasbo MK och även individuellt hade lyckats rätt bra tidigare i denna tävlingstyp.
Bengt Olov Bring ledde Östra regionens RSA-serien totalt. Och Rasbo MK tog lag-segern även denna gång med 2 sekunders marginal till Kolsva MS.

Själv lyckades jag ta andra plats efter en kamp med Roger Eriksson från hemma-klubben i en ny Volvo 142. I mål skilde 6 sekunder. Bringen kom in på tredje plats. Den tredje förare i Rasbos vinnande lag var Kenneth ”Tore” Andersson. I den här tävlingen hade jag lite tur också. Diffen gick sönder just när jag lämnade efterbesiktningen.

Claes Uddgren var där.
(Tack till Eje B för klippet)

 

______________________________________________________________

28-29 juni 1974
Sjuklubbars. Mälarrallyt. Rally-SM.
Längd: 21 SS, 25 mil
Startnummer: 102. (A-förare)
Andreförare: Garry Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: På taket. (Avåkning) 

Köping fyllde 500 år detta år (1974), så Mälarrallyt hade start och mål i denna stad. Startbrygga och speaker fanns vid Stora Torget. Min andreförare var Garry Johansson, en mycket duktig rallyåkare. Dessutom inte ett dugg åkrädd – (vilket jag är – inte när jag kör förstås). Garry hade under tidigt 60-tal kört MC-T,(enduro) och varit med i Svenska T-landslaget.
Totalt hade 170 förare kommit till start, som var på fredag förmidddag och tävlingen kördes sedan i en följd. Mat-och vilouppehåll var inlagda och målgång för de första vid 10-tiden på lördag förmiddag.

Själv avslutade jag tävlingen redan vid lunchtid (fredag) på SS2. I en högerkurva, kom jag ur spåret, och gled ner i ett dike, och vickade upp bilen på taket. Garry hade strax innan avåkningen klagat över min styrning: ”Händerna går som lärkvingar över ratten”.. sa’ han. Jag kunde alltså inte hålla mej i spåren. Kanske kan orsaken skyllas på min ovana, vid den diffbroms jag lånat av Tord Olsson, som tillhörde hans rallycross-saab. Den var ställd på 14 kp, medan jag var van vid hälften.
Dessutom hade jag en underlig däcksdimensionkonstellation. Fram 165×15 och 155×15 bak.
Efter avåkningen, när vi låg på taket, visste jag inte riktigt var vägen var i förhållande till bilen. Vi hängde ju i våra 4-punkts Britaxbälten och det var omöligt att säga på vilken sida om bilen sträckan var. Det blev liksom bakåfram..och upp och ned. Skulle vi krypa ut genom min eller Garrys dörr ? Men först skulle vi lossa bältet. Min säkerhets-låsning fungerade. När jag knäppte upp bälteslåset, släpptes jag ner några centimeter, för att sedan krypa ur bältet. Men för Garry gick det sämre, han rasade direkt ner i taket. Men han hade ju hjälmen på.
Vi kom så småningom ut genom min dörr, som var bort från sträckan. Bilen blev kvar i diket – på taket – hela tävlingen. Syra från batteriet, som var monterat i  bagage-utrymmet rann sedan ner i takklädseln, som förstördes. Dessutom hade vänster med-bringare (drivaxel) gått av.
Efter tävlingen blev det lina till Köping, och kärra hem.

Totalt segrade Stig Blomkvist med Per Eklund 20 sekunder efter.

Nedan finns 8 sidor i Rally Sport om tävlingen – och resultatlista.

Mälarrallyt 1974001   Mälarrallyt 1974002   Mälarrallyt 1974003Mälarrallyt 1974004   Mälarrallyt 1974005   Mälarrallyt 1974006 Mälarrallyt 1974007   Mälarrallyt 1974008


 

24 augusti 1974
SMK Tierp. Upplandsserien. RSB
Längd: 6 SS/4 SP
Startnummer: 2. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass special
Däck: Oklart
Placering: 6:a i klassen(14), totalt 12:a(101) 

Så har man åter varit i Tierp, norra Uppland, och kört en tävling. SMK Tierp, var väldigt produktiva, när det gällde arrangemang av biltävlingar. Det jag noterat från denna tävling, är att Bosse Österwall, från hemmaklubben, som körde snabbast – inte vann. Bosse hade problem med sin Opel Ascona (kopplingen tror jag), och måste reparera. Nu mekade han för länge, och överskred respittiden, för hela tävlingen. Av den an-ledningen ströks han ur resultatlistan. Här blev det diskussioner, eftersom det var väldigt oklart, huruvida maxtiden var meddelad de tävlande på rätt sätt.

Nu vann Sven-Olov Frank, i en Saab. Han tävlade för Skepptuna MK, och har varit aktiv som distriktsdomare långt in på 2000-talet.
Själv råkade jag ut för drivaxelbrott på sista SS. Dock lyckades jag få bilen till mållinjen – och slutmålet, tack vare diffbromsen.
SMK Tierp RSB 1974001

Rally Sport skriver förstås även om
RSB-tävlingar

 

 


28 september 1974
Östhammars MK. Roslagsnatta. RSB
Längd: 8 mil, 2,5 mil SS/SP
Startnummer: 16. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 4:a i klassen(14), totalt 12:a(104) 

Tävlingen hade start och mål vid Saab i Östhammar. De flesta sträckorna gick sedan norr och väster om centralorten. Vissa av sträckorna var mycket hala och arrangören hade bara tillåtit s k finmönstrade däck. Jag ser att SP8 blev struken i efterhand och att jag tjänade 2 placeringar på det.
I tävlingen var det en kamp mellan Sören Käll, som bodde nästgårds i Valö – där man sällan är úte (lokalt skämt) och Lasse ’Huggarn’ Jansson. Men ingen av dom vann. Jansson körde av på en tidig sträcka och Käll fick kopplingsras på sin Celica.

Att Sören körde Toyota (Opel Ascona tidigare), berodde säkert på att han var med en sväng till Bryssel med Ove ”Påven” Andersson, som just var på gång att starta Toyotas Europeiska tävlingsstall. Med här var också Hasse Thorszelius, Totte Östergren och kanske framför allt Johan Liljefors, som tidigare hade ”hållit med verkstad” i Täppudden (Österbybruk).

Totalsegrare i Roslagsnatta blev nu hemmaföraren Sören Söderlund. Han styrde sin gamla Amazon till seger, 8 sekunder före Lasse Jansson.

Roslagsnatta 1974001

Rally Sport var på plats

 

 

 


 

27 oktober 1974
SMK Vingåker. RSA
Längd: 11 SP
Startnummer: 4. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 4:a i klassen(8), totalt 9:a(63) 

Jaha, då var jag här nere igen och klagar på vägarna. Även på organisationen, om man jämförde med arrangörerna inom Upplands BF, som ofta fått (får) beröm av förare utifrån.
Bengt-Olov Bring, hans kartis Lasse Thorell, och jag med Lars-Åke åkte i alla fall ner till Vingåker. Underlaget var blandat, både rallycrossbanor och grusgropar förekom. Dessutom tunnor, som man inte får köra på.
Totalsegrare blev en lokal förare, Göran Andersson. Bringen kom på tredje plats, en sekund efter tvåan, Arne Wallén från Vallentuna MK.


21 december 1974
SMK Tierp. Tierpsrundan. MRY
Längd: C:a 17 mil/ 9 SS
Startnummer: 75. (A-förare)
Kartläsare: Tord Olsson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 4:a i klassen(41), totalt 6:a(214) 

Jamen det här måste vara rekord. Tre dagar före julafton samlades  214 startande i ett minirally varav 41 var A-förare i klass special.
Start och mål var vid Högbergsskolan i Tierp. Jag tror alltid man höll till här, när SMK Tierp arrangerade. Minns att dom alltid serverade korv med segt skinn här !

Den här tävlingen satt långt inne. Det betydde att vädrets makter inte hjälpte till särskilt mycket. Men det var riktigt att genomföra tävlingen, skrev jag  i Klubb-Nytt nr 1 1975. I stort, höll vägarna riktigt bra.

Jag hade en ”ny” kartläsare, Tord ’Skummarn’ Olsson, som sedan mitten av 60-talet tävlat i tillförlitlighet och rally. Tordan var vid tiden en av Rasbo MK`s mest erfarna tävlingförare. Det var förresten hos Olssons i Rasbokil, jag fick garagera min tävlingsbil. Dessutom hade varken han, eller hans fru Carla, tummun mitt i handen. Här fick man alltid hjälp, när det gällde motor och plåt.
’Skummarn’ höll förresten vid den här tiden mest på med rallycross. En tigerrandig Saab V4, med kompressor. Och han döptes snabbt om till ’Tigern’.
På bilden, ser jag att jag har Saabs aluminiumfälgar. Jag tror bestämt, att jag lånat dom av Tord. Motorhuvsmålningen hade jag dock gjort själv.

Totalsegrare i Tierp blev (inte oväntat) Lasse Jansson. Han vann här överlägset med 1 minut och 25 sekunder före en Huddingeförare som var på gång – Björn Blomqvist, i en Opel Ascona.

Tierpsrundan 1973001

 

Mer om tävlingen till vänster,
i Rally Sport

 

 


 

Här kommer 1975 del 1

Tillbaka

HEM


Denna sida är skriven av Andres Haas.
Ute på Internet november 2001.