1974-del1

5-6 januari 1974
Bergslagsklubbarna. Bergslagsrallyt SM-Rally
Längd: 59 mil / 15 SS, 36 mil SS
Startnummer: 24. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP ”Cykelhjul”
Placering: Bröt (Sprucken bromsskiva)

”Feisal satte stopp för många lopp”, skaldade jag i Rasbo MK`s Klubbtidning nr 1/74. (Kung Feisal, av Saudi Arabien – om du kommer ihåg…) Riksdag och regering hade beslutat att införa bensinransonering den 8 januari 1974, beroende på att araberna hade skruvat igen oljekranarna. Saab och Opel drog tillbaka sina anmälningar till Bergslagsrallyt. Skälet var, att dom inte ville ha ”dålig reklam”, med tanke på den stundande ransoneringen.

Nya bilklasser hade införts till 1974. Nu hette det Standard A, Standard B och Special. I std A skulle bilen ha en vagnsvikt mellan 10 -15 kg/HK. I stb B, bilar som vägde mer är 15 kg/HK, och i special, bilar med mindre än 10 kg/Hk.
Totalt hade hela 247 ekipage, kommit till startplatsen vid Karlsängsskolan i Nora. Det var regnigt och noll-gradigt, med låga och porösa snövallar. Det fick jag och många med mej erfara redan på SS1. Den här bilden i Karlskoga Kuriren var just från avåkarstället. Publiken, som var mångtalig, lyfte upp oss omgående, så att vi kunde fortsätta med c:a en minuts försening. Efter specialsträckan hade SMK Uppsala sin service uppställd. Dom kollade min bil men hittade inga fel, så vi fortsatte. Men nån´ting hade hänt med vänster bromsskiva. Den hade spruckit. Vi märkte inget i början. Men bromspedalen började efterhand vibrerade vid bromsning och sjönk ned, samtidigt som bromseffekten blev sämre. Det här felet var allt för avancerat, i alla fall för oss och vår klubbservice. Så vi bröt sedan efter Björnjägarns Minne (SS5). På färgbilden har jag just vänt, och är på väg tillbaks i tävligsspåret, efter att ha kört vilse i ett vägbyte.

Vid den här tiden, var specialsträckorna väldigt långa ibland. 1974-års Björnjägar´n var 8,7 mil !!
Totalsegrare blev Bengt Nilsson, SMK Stockholm, i en Standard-A Ascona.(Gamla grupp-1).

Här nedan finns 9 sidor om rallyt från tidningen Rally Sport – Klicka !

Bergslagsrallyt 1974001   Bergslagsrallyt 1974002   Bergslagsrallyt 1974003   Bergslagsrallyt 1974004   Bergslagsrallyt 1974005   Bergslagsrallyt 1974006Bergslagsrallyt 1974007   Bergslagsrallyt 1974008   Bergslagsrallyt 1974009


23 februari 1974
SMK Uppsala. Jubileumsturen.T
Längd: 4,5 mil / 5 SS, 2.5 mil SS
Startnummer: 8. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dubbade Allseasondäck
Placering: 2:a i klassen(17), totalt 3:a(114)

Egentligen, skulle Roslagsvalsen körts nu. Men man ville inte att den här förkortade tävlingen skulle förknippas med anrika Roslagsvalsen. Så den döptes om till ”Jubileumsturen”, då SMK Uppsala fyllde 60 år.
Men så kom avslöjandet i Expressen om oljekartellbluffen. Det fanns tillräckligt med olja och regeringen upphävde ransoneringen den 29 januari. Men planeringen för tävlingen var gjord och kunde naturligtvis inte ändras.

Snöfattigt hade det varit under hela februari, dessutom ganska milt. Så vägarna var omväxlande isiga, med många långa gruspartier. Underlaget höll dock fint, och bara 8 ekipage bröt tävlingen.
Startplatsen var vid Hemvärnsgården i Jumkil, 2 mil NV om Uppsala. 114 åkhungriga förare, hade kommit till start. Snabbast åkte inte oväntat Erkki Temmes, Skepptuna MK. Totaltvåa blev Sören Käll, Rasbo MK i en standard-A Ascona.

Jubileumsturen 1974001Rally Sport var på plats även här.

 

 

 


 

2 mars 1974
Rasbo MK. Wolrath-trofen. T
Längd: 12 mil / 6 SS, 6.7 mil SS
Startnummer: 6. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP, ”Cykelhjul”
Placering: 3:a i klassen(31), totalt 4:a(155)

Vilket startfält. Hela 155 bilar hade kommit till starten i Centralskolan, Alunda, mellan Uppsala – Östhammar. Tävlingsledare var Anders Lindén. (Han var mycket erfaren, mest som tävlingsledare i det anrika Rasboloppet – en endurotävling (MC), som sedan början av 60-talet, kördes i Rasboskogarna i slutet av november.) Fortfarande ingen snö på vägarna. Tävlingsledningen hade bestämt att flytta fram starttiden från kl 1800 till 2000 – allt för att vägarna skulle hålla bättre, vilket de också gjorde. Endast 17 förare tvingades bryta.
En av Upplands, som jag tycker roligaste sträckor var äntligen med här. Nämligen Älvgärde-sträckan mellan Hallstaviksvägen – Rasbo/Lännavägen. Här var det verkligen körglädje hela tiden. Bred och kurvig väg med små krön !! Orsaken till tävlingsstoppet tidigare på sträckan var – som jag minns, att ordföranden i vägföreningen inte gillade biltävlingar. Till i år hade man valt en annan ordförande.

Segrare blev (inte oväntat) Lasse Jansson Films MK, med Erkki Temmes på andra plats.
Wolrath-trofén 1974001

Claes Uddgren var på plats
för Rally Sport.

 

 

 


3 mars 1974
Täby MK. Täbyknixen. RSA
Längd: 11 SS/SP
Startnummer: 5. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 8:a i klassen(17), totalt 11:a(41)

Det här var premiär, för RSA i RM för Östra regionen. Det var inte många som kom till start denna söndag. Varför jag åkte förstår jag inte nu. Men antagligen då…..Jag hade ju kvällen/natten före kört Wolrath-trofén.
En kona ”förstörde” i alla fall denna söndag. Femton sekunder lades till körtiden och puttade ner mej 4 platser. Segrare blev Kalle Grundel, från Haninge MK i en Saab V4.

Claes Uddgren skrev i RallySport
(Tack till Eje B. för klippet)

 

 

_____________________________________________________________________

4 maj 1974
Västra Östergötlands MK. RSB
Längd: 8 mil/ 8 SP, 4 SS på 2,7 mil
Startnummer: 17. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 14:a i klassen(19), totalt 58:a(141)

Till skillnad från RSA-tävlingen i Täby i mars, så var det fullt startfält här, i Skänninge. RSA och RSB var oerhört populära i södra delen av Sverige då. Vi som kom ”norrifrån” var inte så vana vid dom här spurtsträckorna.
Men på något sätt, var det en gemytlig atmosfär, kring dessa dagarrangemang. Underlaget på SS/SP var både grus, gräs, asfalt och jord. Men det var lätt att ”göra bort sig”. Kanske kan man likna dessa RSA-och B tävligar vid specialslalom – om man nu kan jämföra olika sportgrenar.
I den här tävlingen utförde jag SP6 (Mantorp Park) felaktigt och fick tillägg (igen). Den här gången med sämsta tid plus 30 sekunder = 243 sekunder !  Ingvar Carlsson, BMW gjorde samma sak….
Totalt segrade Torsten Sahlin, från SMK Östgöta i en Volvo.

Östergötland RSB 1974001

 

Referat i Rally Sport

 

 

 


 

18 maj 1974
SMK Gävle. Gävlebukten. RSB
Längd: 9 SP, 1 SS
Startnummer: 9. (A-förare)
Kartläsare: Åke M Englund
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 10:a i klassen.

En ofullständig resultatlista, gör det omöjligt, att se hur många startade det var i resp. klass. Totalt var det i alla fall ett 80-tal ekipage. Den här tävlingen var hittills den värsta ”maskinkrossartävling” jag deltagit i. Vägarna var, enligt mina mått, bedrövliga. Dom var lösa, steniga och gjorde att den framtunga Saaben släpa i skyddsplåten en hel del.
Jag hade en ”ny” kartläsare med – Åke. Han var vid denna tid medlem i Rasbo MK´s bilkommitté, där jag satt ordförande.
Segrare här blev Kurt Malmgren från Skutskärs MS. Han körde faktiskt Saab V4, liksom tvåan Olle Dandanell.
Men jag tyckte i alla fall att det inte var Saab-vägar. Då ska det vara bred, hård grus-eller snöväg, med långa svepande kurvor och krön.

Gävlebukten 1974001

 

I Rally Sport tyckte man att vi
körde på riktiga skogsvägar ?

 

 

 


23 maj 1974
Eskilstuna MK. RSA
Längd: 15 SP
Startnummer: 6. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: Brutit (Bakaxeltappen av.)

Bakaxeltappen gick av på SP 5, har jag skrivit i almanackan, men fram till dess, hade det gått mycket bra. Varför tappen gick av vet jag inte. Bakaxel var från V4:a kombi (Saab 95). Den var lite kraftigare, så man kunde montera större bromstrumma, för att få bättre bromseffekt på bakhjulen vid vänsterbroms. I bland blev det dock problem vid besiktningen.
Åter en annan kartläsare. Marcus hade själv kört många tävlingar, och var A-förare, tävlande för Rasbo MK. Han hade kört både Saab och Opel.
Bengt-Olov Bring i en VW 1500 T1, blev totalsegrare. Honom har jag nämnt tidigare i mina berättelser. Bland annat från Gotlandsbåten, som ha skulle välta 21 okt. 1973. Bringen tävlade för Rasbo MK vid den här tiden.

Eskilstuna MK RSA 1974001

 

Klicka för att läsa hur Rally Sport
skrev om tävlingen.

 

 

 


5 juni 1974
Skepptuna MK. Midnattsspecialen. RSB
Längd: 4,8 mil/ 6 SP, 5 SS
Startnummer: 16. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 11:a i klassen(25), totalt 11:a(109)

Orsaken att Skepptuna MK arrangerade denna RSB traditionsenligt på en onsdag, var att länsstyrelsen i Stockholms län inte tillät biltävlingar lördag/söndag under tiden 15 maj – 15 september.Många startande som vanligt och ganska hyfsade vägar. Några specialprov blev sönderkörda i vändningarna.
Men SS7 vid Espesta, en kort kul grusväg, var som vanligt fin. Nu hade jag fått min andra sponsor. Det var Kenneth Jansson, som tagit över Nynäs-macken (numera Shell), vid Kungsporten, i Boländerna, Uppsala.
Totalsegrare i tävlingen var åter Erkki Temmes, från hemmaklubben.


Här kommer 1974 del 2

Tillbaka

HEM

Publicerad i november 2001.