Bilderna är fotograferade av Allan ”Palle Sakta” Ögger med en Pentax systemkamera. Jag har fått dessa av sonen, Joakim Ögger i Uppsala.
Stort TACK !
Det är lördag den 13 juni och sista dagen i rallyt och näst sista specialsträckan norr om Finspång i Östergötland.
Starten för sträckan var vid Regnaholm och målet vid Övre Hävla Bruk. Det var en av de kortare sträckorna i tävlingen – 6 kilometer.
Vädret var soligt och varmt – även om det hade regnat i rallyts inledningsdag, när man körde norrut från Stockholm.
Här är det Lennart Gillmo/Freddy Kottulinsky, som har bra fart över det lilla krönet på SS 24. I rallyt deltog också Sixten Gillmo i en DKW, han kom tvåa i klassen Grupp 2 851-1000 cc.
Lars-Olof Lamke tävlade i samma klass som Harry Källström – segraren i klassen.
Lamke och hans andreförare Lars Rosendal kom trea. Här har de kommit till ankomst- TK på SS 24.
Simo Lampinen körde i klassen Grupp 2 max 850 cc. Han kom tvåa efter Rauno Aaltonen. Trea var Olle Bromark. Alla i Saab Sport.
Det är oklart vem som är andreförare. Men försteföraren heter i alla fall Luciano Lombardini. Man tävlade i klassen Grupp 2 1301-1600 cc. Någon topplacering blev det inte. Luciano skulle 4 år senare omkomma, när han tränade inför Monte Carlorallyt 1968.
Erik Carlsson ”på taket” var känd för att ge allt. Här forcerar han på innern och har med stor säkerhet gasen i botten och vänsterfoten duttande på bromsen. Efter strulet på SS 2, var det omöjligt att köra in den förlorade tiden. Men en andra plats i klassen blev det i alla fall.
Kjell Persson hade kört rally i mer än 10 år, när han deltog i detta
Midnattssolsrally. Bredvid sitter Brita Persson. Kanske hans sammanvigda?
Zasada började, som så många andra, sin rallykarriär på två hjul. 1951 blev det fyra hjul och några Europamästerskap både i Styer-Puchen och senare i Porsche. Därefter blev han affärsman. Faktiskt en av de framgångsrikaste i Polen på 1990-talet. Här på bilden från Regnaholm är han 34 år.
Även Ove ligger snålt på innern, när han passerar Allan Öggers kamera. En första plats i klassen Grupp 1 851-1000 cc blev det. Dock långt ifrån täten i totallistan.
Wartburg var en mycket vanlig rallybil i Östtyskland på 50 – och 60 talen. Inte alls ovanligt att man tävlade i västländer, fast man sällan eller aldrig hade någon chans till bra placeringar. Otto kom i alla fall 10:a i klassen här. Och som jag skrivit tidigare så har jag en bestämd uppfattning om vad deras huvuduppgift var.
Här har rallyts totaltvåa och klassetta kommit till Regnaholm. Harry ”Sputnik” Källström, bilskolläraren, numer oftare i förarstolen. Många detaljer att titta på i denna bild. Killen som plåtar sin idol. De lättade dörrarna på Hundkojan – utan klädsel. Polisbilen, en Volvo Amazon 122 S. Antagligen från Länstrafikgruppen i Linköping. Flaggan i bakgrunden är troligen en klubbflagga. Militära folkabussen. Kanske är det Försvarsmakten som sköter radiokommunikationen på sträckan – eller olycksfallsvården?
Vilken kanonbild. Här väntar ”Brabra” och Margot i kön inför starten på SS 24. Troligtvis innan ankomst-TK – för att inte få prickar för för tidig ankomst. Det är andreförarens ansvar att hålla koll på sådant. På den tiden hade man speciella klasser för damer i rally. (Det har man inte nu). Barbara kom tvåa, efter omöjliga Sylvia Österberg. I bilklassen kom hon också tvåa, efter Sputnik.
Ingen aning, vilka som sitter i bilen. Eftersom bilen är italienreggad, så är det antingen nr. 15 F.Genta/B.Zavagli. Nr. 16 G.Bialetti/Motta eller nr. 17 M.Casula/G.Sorcinelli.
Ingen av dessa förekommer i några resultatlistor, som jag har. Harald Kronegård var anmäld i en Lancia, men startade aldrig.
När jag textsatte denna bild, hade jag ingen information om varken förare eller kartläsare – men nu har jag. Tack till Arne Åkerblom, som vid tiden arbetade hos föraren i denna Volvo PV544 Sport. Arne meddelar att det är Sune Swedén som håller i ratten och Lennart Ericksson som sitter bredvid. De tävlade för Stockholms Bilklubb och hade startnummer 92 i klassen Trimmade standardbilar 1600-2000 cc. Runt ratten hade Sune en hårt lindad blöt läderremsa, så han inte skulle tappa greppet i någon kurva. Nu blev det ingen topplacering den här gången. Sexa i klassen och 1242 prickar. Swedén hade tidigare bl.a. kört De 1000 sjöars rally i Finland både 1961 och 62, men då kom man inte alls i mål..
Resultatalista – totalt: 1 ) Tom Trana Volvo 544, 365p. 2 ) Harry Källström BMC Cooper 403p. 3 ) Bengt Söderström Ford Cortina, 428p. 4 ) C-M Skogh Volvo 544, 441p. 5 ) Ove Andersson Saab, 444p. 6 ) Rauno Aaltonen Saab, 460p. 7 ) Bosse Ljungfeldt Ford Fairlane, 481p. 8 ) Simo Lampinen Saab, 485p. 9 ) Olle Bromark Saab, 501p. 10)Lennart Eliasson BMC Cooper, 510p. Saab vann fabrikstävlingen med S.Lampinen, O.Andersson och O.Bromark.(Klicka för prisprotokoll nedan) |
Vi kommer tillbaka…………………..
Idén att återskapa traditionen, att köra Midnattssolsrallyt har funnits länge.
2006 blev det verklighet med bl.a. Erik Carlsson i sin klassiska Saabreplika.
___________________________________________________________
Till Del 1
Till Del 2
Tillbaka
Hem
Publicerad i augusti 2014