Då-pix 1959 ¦ Då-Pix 2003 ¦ Då-Pix 2005
Den 6 december 2004, kl 14:59
[RC i Uppsala]
Den vanligaste reaktionen hos allmänheten när ”Hesa Fredrik” provas, är nog att konstatera att klockan är femton och det är måndag. Men på RC (Räddningscentralen) i Uppsala måste man liksom tänka tvärt om. Den här eftermiddagen var det brandmästarna Stefan Gunstad (till vänster) och Anders Thor som hade ansvaret.
VMA-signalen (Viktigt Meddelande till Allmänheten) provas över hela landet den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Sedan några år finns ny manöverutrustning på RC i Uppsala.
Numer kan man bestämma exakt vilken eller vilka tyfoner som skall initieras.
Vid det omfattande teleavbrottet (bl.a. 112) den 2 oktober 2002 beslutades om VMA. Räddningsledningen ville att allmänheten skulle lyssna på lokalradion, för att få information om telestoppet och de åtgärder myndigheterna vidtagit för att minimera risker och ev. skador.
Även i samband med en bombdesarmeringen, som polisen genomförde på en P-plats i Årsta den 27 maj 2003, beslutades om att sända VMA. Då aktiverade RC två av tyfonerna i just Årstaområdet. Parallellt körde trafikreporter Sigge Blomqvist ut informationen lokalt i Radio Uppland. Och vi som lyssnade fick RDS-signalen i radiodisplayen.
Senare på kvällen klockan 19:00 provade Sveriges Radio RDS-larmet i den inre kärnkraftzonen i våra fyra kärnkraftlän. Men det är en annan historia.
——————————————————————————–
Den 15 september 2004, kl 10:40
[Viktoria Heliport, Fyrislund, Uppsala.]
Så har då Akademiska Sjukhuset i Uppsala fått sin efterlängtade nya helikopter. Det är en Dauphine AS 365 N-3, som i dagarna levererats från fabriken i Frankrike. Just nu pågår finjustering och inflygning för besättningarna, även om skillnaden inte är så stor mot den gamla N-2:an. Onsdagen den 23 september 2004 beräknar man vara klara för första larmet.Det är Norsk Lufttransport, med 5 helikopterbaser i Sverige, som flyger för Akademiska räkning. Den här har beteckningen SE-JIA och är en ”flygande intensivvårdsklinik”, bemannad med två piloter, anestesiläkare och sjuksköterska. Marschfarten är c:a 265 km/h.
Uppdragen kan komma från hela Norden, samt vid allvarligare olyckshändelser eller sjukdomar i närområdet.
——————————————————————————–
Den 28 april 2004, kl 11:32
[Ärna flygfält / F20, Uppsala.]
I det vackra vårvädret, var det faktiskt lite aktivitet på det numer ”nedlagda F16”. En JA 37 Viggen var uppe och övade lite rollar och loopar i måttlig fart. Och nästa vecka (3-11/5) genomförs årets flygvapenövning i Sverige. Då-Pix 2003 den 26/6 finns bilder från två divisioner Saab 105 i samma luftrum. Då beklagade jag att flygfältet skulle läggas ned.Här passerar Viggen över Lv 272, strax NV om Uppsala. Och det var uppfriskande att höra den kraftfulla Volvo R8:an. På sommaren 2006 kommer det bara att ”vissla” på olika altituder ovanför Ärna – då kommer VM i segelflyg hit.
——————————————————————————–
Den 5 mars 2004, kl 13:10
[Lv 288/Vaksalabacke, Uppsala.]
Bred last förekommer rätt ofta på våra vägar. Den här startade i Hargshamn (Uppland).
Dit hade den kommit på ett fartyg. Det är en ”Scrubber”, som Vattenfall i Uppsala beställt. Det är transportföretaget Mälarfrakt, som kommer med en dragbil och trailer. Åtta axlar fördelar bruttovikten på stor yta.Ekipaget är 20 meter lång, 6 meter brett och 7 meter högt. Dragbilden är en Scania 470. Motorn på 12 liter, 6-cylindar, körs på HPI-diesel och utvecklad tillsammans med Cummins. Den har även s k turbocompounding. Allt för att utvinna restenergi från avgasströmmarna. På så sätt optimerar man lägre bränsleförbrukning med högsta möjliga vridmoment/effekt.
”Scrubbern”, förresten är av plast, och konstruktionen skall rena rökgaserna i värmeverket i Uppsala. (Här eldar man kol och sopor)! Under landsvägsfärden har korsande elledningar och andra hinder manuellt lyfts upp, vid passage.Det här var transport nummer två. För fyra dagar sedan kördes den första.
——————————————————————————–
Den 4 feb. 2004, kl 10:25
[Stångjärnsgatan/Stålgatan, Uppsala.]
Uppsala län har lite drygt 300000 invånare. Fem av dessa var verksamma vid Stålgatan i förmiddags. Hastighetskontrollen är lite enklare att arrangera numer med lasermätare, jämfört med radarutrustningen på 70-80 talen. Dessutom hade man en ny typ av alkoholutandningsmätare i VW-bussen, som Uppsalaföretagt Nanoplus tillverkar.Just nu pågår försöksverksamhet i Uppsala. Det är meningen att samtliga polisområden i Sverige skall ha en sådan Evidenzer-mätare ute på kontrollplatserna. Då spar man både tid och personal, om man träffar på onyktra fordonsförare. Nu kan allt göras på plats – och resultatet håller även i domstolen.Det var dock lugnt i Fyrislund, den här förmiddagen. Snart var det dags att bryta och samlas för lunchfärd. Varken Anders Björck eller Lena Hartwig syntes till och Kenneth Jansson tog 9:26 för en liter!
——————————————————————————–
Den 28 jan. 2004, kl 11:22
[E-4:an vid Gnista, Uppsala.]
Det snöade och var 3 minusgrader den här dagen. Och det var halt. I trafikradion tjatar man om det hala väglaget i alla sändningar. Så kommer ytterligare ett samtal in till SOS-C (Uppsala) och hamnar högst upp på en av våra tretton 112-linjer. Anmälaren berättar om en bil i diket på motorvägen, just före Gnista-rondellen i norrgående – två personer i bilen.
– Står bilen på hjulen? Är dom fast i bilen? Skadade? Frågar vi.
– Jo bilen står på hjulen – mer vet jag inte !
– Kan du inte kolla?
– Njaej… Jag har kört förbi …!
– Ärthjärna – tänker vi !!
Åsså blir det den vanliga utalarmeringen. Litet larm på närmaste räddningstjänststation. Närmaste ambulanser och polis. Vi tittar ut genom ett av de södra fönstren och ser den dikeskörda lilla skåpbilen. Två personer har klivit ut, och går omkring och sparkar uppgivet i snön.
Brandbilarna 113 och 117 var först framme. Man stannar på ”fel körbana” och släpper av några brandmän.
Sedan kör dom vidare och vänder lite längre fram. Containerbilen kör direkt hem, medan 113 ställer sig och säkrar platsen. Snart anländer ambulans, och polis. Men det var inget för någon av dom.
Efterhand vänder alla hemåt, medan polisen förgäves väntar på bärgare. Dom hade säkert mycket att göra i halkan.
När skall folk lära sig att kontrollera vilken hjälp som fordras, och inte ringa 112 i onödan.
Och när får vi på SOS-C nästa gång se, händelsen live..???
——————————————————————————–
Den 13 jan. 2004, kl 14:20
[Öregrunds Hamn]
Kustbevakningen i Sverige, är uppdelad i fyra regioner. Nord (Härnösand), Ost (Nacka Strand), Syd (Karlskrona) och Väst (Göteborg). Huvuduppgiften är gränsövervakning och att begränsa miljöskador till sjöss. Nyligen har regeringen beslutat, att tillföra extra miljoner till Kustbevakningen, föra att ytterligare förstärka ovanstående. Tre nya kombifartyg skall beställas och man söker också flygstyrmän. Totalt har organisationen nu ett 50-tal fartyg, tre flygplan – CASA 212, samt fordon.
Den 12 januari fick Kustbevakningen Ost, larm om en massa ilandfluten död skarpsill. Månntro detta fartyg nu är på väg från stationeringen i Gävle mot Stockholm, för att hjälpa till i undersökningen. Den döda fisken hade bl. a. upptäckts vid Sandhamn.
KBV 289 är 22 meter långt, 5,6 meter på bredden och sticker 1,90 på djupet. Maskineriet är två Cummins dieslar på vardera 765kW (563 Hk). Med två fasta propellrar gör det 53 ton tunga fartyget 25 knop i toppfart, och 20 i marsch.
289:an är godkänd för s.k. stort kustfart, vilket i huvudsak betyder att hon får operera överallt i Östersjön och utmed västkusten intill 15 sjömil från land. Det här fartyget är också (måttligt) isgående. Aluminiumskrovet klarar 5 cm i obruten is, så det blev nog inga problem för besättningen på väg mot huvudstaden.
Då-pix 1959 ¦ Då-Pix 2003 ¦ Då-Pix 2005
——————————————————————————–
Tillbaka