Midnattssolsrallyt 1964 – del 2

         1      3


Namnet Cortina är hämtat från Vinter-OS 1956, som just gick i  Cortina-di Ampezzo. Och det blev en omåttligt populär bil. Ford Cortina tillverkades mellan 1962 – 1970. Sista 5 åren i en annan kaross. 1964 fanns den i fyra olika modeller:
*De luxe (54 Hk),
*Herrgårdsvagn de lux (54 Hk),
*GT-modell (84 Hk),
*Lotus (110 Hk).
I rally var nog GT-modellen vanligast. Medan Lotusen mest användes på bana, även om den förekom i rallyskogarna också. Här ovan är det Bengt Conradsson, med andreföraren Lars Grundberg, från Borås MK som passerar Vaggmeden.

Barbara Johansson eller Brabra som hon ofta kallades körde  i den här tävlingen en BMC Cooper S. Även om hon då och då körde MG 1300. BMC var anmälare och hon tävlade för Botkyrka MK. Senare blev det lite bana också. Som jag kommer ihåg var Barbara inte aktiv särskilt länge. I högerstolen på väg mot Midnattssolen sitter Margot Bråhde. I tävlingens damklass kom paret på andra plats.
Det var attraktivt (i dubbel bemärkelse) att ha kvinnliga förare i rallystallen.
Det konstaterar en av killarna – som tittar in i den låga Coopern när den passerar……
Å titta bara på Brabra´s kroppsspråk !!

Ewy Rosqvist, Mercedes Benz tävlade mycket framgångsrikt i Europa, och även i Argentina. Ewy vann damklassen i Midnattssolen 1959-1961 i Volvo PV544.,samt 1962 i en Mercedes Benz 220 SEB.
Hon var Europamästarinna 1959 och 1961, och erhöll då Stockholms-Tidningens pris som Årets idrottskvinna. Det här året kunde hon dock inte vara med, eftersom hon den 9 juni gifte sig med Alexander von Korff, en av Mercedes stallets chefer.


Pat Moss-Carlsson
fanns som bekant med.
Dessutom Sylvia Österberg, 29 år, i en Volvo, anmäld av Volvo AB. Sylvia vann damklassen det här året. Precis som hon gjorde 1963.

Under 1990-2000 talet har Sylvia varit aktiv i Klassiska Rally Cupen.
Ytterligare fem kvinnliga fägringar deltog i årets Midnattssolsrally, nämligen Henny Britt Ehringe i en VW 1500 S, anmäld av AB Scania Vabis.  Ursula Wirth körde en BMW 1800Ti. Hon var annars  mer känd som andreförare åt Ewy…. Senare öppnade Ursula trafikskola i Stockholm, som hon drev t o m 1999…..Men det är en annan historia….
En engelska vid namn Ann Hall fanns också med. Hon rattade en Ford Falcon för Ford Motor Company. Och så Ewy Jern från Skara MK i en Saab 96 Sport.
Till sist, Margareta Grönqvist från Hofors MS i Cortina GT.

Här ett småländskt ekipage, Sven Simonsson och Bengt Stålberg ginar kraftigt över stehällan i sin röda PV Sport. Båda lutar emot i sina vita ”papphjälmar”. Anmälare var Bilcentrum i Vetlanda AB – som 1999 köptes av Karlbergs Bil (Volvo&Renault).
I startnummer 12 (bilen efter Sven), satt Olof Karlberg från Vimmerby MS.
Han vara anmäld av Karlbergs Bil i Vimmerby…Tänk så det kan bli..!! Och så körde han Volvo också….

BMW var i början på 60-talet väldigt framgångsrika i försäljningsstatistiken, när modellerna 1600, 1800 och 2000 kom. Bilden visar Lennart Gillmo och Freddy Kottulinsky från Motorsällskapet. Lennart hade även 1961 ett mästerskapstecken i Swedish Touring Car Championship. Klassen max 700cc.
Freddy blev nog mest känd efter1980, då han vann Paris-Dakar rallyt i en Volkswagen Iltis. Dessförinnan hade han även tävlat på bana i bl. a. Lotus. I Midnattssolsrallyt denna junieftermiddag rattar man en 1800 Ti i klass VI (standardvagnar 1601-2000 cc).

Det här är Gunnar Malm och Kjell Saxin i sin BMW 1800 Ti. Totalt var det tre BMW anmälda i den här klassen, utan några topplaceringar. Men så hade man 22 volvobilar och fyra Lancia att kämpa mot. Gunnar och Kjell tävlade för MK Kopparberg och anmälare var Malms Bilservice. Man förmodar ett visst samband…..

Vilket slagskepp. Rysk bilbyggarkonst på 60-talet var stort och klumpigt. Ryssarna var här med tre Volga M 21:or. Den som kör det här slagskeppet heter Sergey Tenishov, bredvid sitter Anatoli Dmitrievsky. Förrutom ryssarna, deltog en finne i en Volga också.
Alltså totalt fyra Volga-bilar. Dessutom fyra AWE Wartburg, med Östtyskar och två Moskvitch med Ryssar. Totalt hela 9 östekipage med tillhörande service i ”neutrala naiva” Sverige.
Personligen är jag övertygad, att man hade en helt annan agenda i tävlingen. Allt dirigerat från Moskva, via KGB-filialen Matreco Bil på Karlavägen 67 i Stockholm.

Tom Trana hade vunnit klass IX, i 1962-års Midnattssolsrally. Men då körde han en BMC Cooper. I årets upplaga var han dock tillsammans med andreföraren Gunnar Thermaenius fabriksförare i Volvo. Tom hade vunnit RAC-rallyt (England) 1963 och Akropolisrallyt (Grekland) ett par veckor tidigare. Här var han storfavorit. Naturligtvis så infriade Tom favoritskapet och vann totalt. Kolla på bilden hur han redan är klar med svängen – och med raka hjul skjuter han iväg mot nästa svaga vänster….(precis som ”Bryggarn” på föregående sida).
Här är en del av Tom´s tidkort, med hans toppresultat på SS8 – den klassiska Husås-Andviken. Men det här året körde man i motsatt riktning.

En T-åkare (Enduro) på två hjul sitter i Saaben. Det är Rolf Tibblin med andreförare  Kurt Porander. Rolf tävlade för Upplands Väsby MK, både i bil och MC.
Han var en gigant på två hjul. På somrarna åkte han motocross runt om i Europa. På höst och vinter var det tillförlitlighet på två hjul i Sverige. Han hade bland annat fyra Kåsasegrar i följd…..
Och det blev ytterligare en (5:e) 1964. I rally, blev det dock inga större framgångar.

Förrutom ryssar, polacker och östtyskar, fanns det även en del italienare med. På bilden ovan ser vi Ferdinado Tecilla damma fram i junisommaren, med höger bakre sidoruta nervevad. Han var en av fyra Alfa Romeo-förare från Jolly Club. Alfan är en Giulia Ti Super.

En Lancia. Tänk att man tävlat med en sådan i rally…  Tre ekipage var anmälda. Vem det här är, kan jag inte avgöra. Men det är inte Harald Kronegård. Han var anmäld i en Flavia – precis som bilden, men startade aldrig. Harald körde ofta lite udda märken och tävlade även på 1980-talet.

Det förekom ”träning” inför Midnattssolsrallyt 1964. Jag vet inte vem bilden förställer, men bilen, en Saab 96 Sport, är registrerad på Ingemar Wollert. Vid tiden mycket känd rally-åkare från SMK Tierp.
Jodå… vi var ute och tittade på träningen också. Dessutom testade vi nog själva också, om jag minns rätt.
_____________________________________________________________________

Till Del 1
Till Del 3
Rally
Hem