Utmed Vårdsätravägen ner mot Hågaån, strax sydväst om Vårdsätra i Uppsala finns Pattons Hage. Under större delen av 1900-talet var det här övningsfält för dåvarande infanteriregementet I 8 i Uppsala (senare S 1).
Den 30 november 1945 besökte USA´s pansargeneral George S. Patton platsen.
Han bevistade då en realistisk fältövning, som Upplands Regemente genomförde till hans ära. Därefter döptes området till Pattons Hage.
Det här var andra gången generalen besökte Sverige. Första gången var vid olympiaden 1912, då (fänrik) G.S. Patton deltog i femkampen.
Under andra världskriget var han brigadchef för U.S. Tredje Armén på de allierades sida i Nordafrika. Han envisades då (liksom vid skjutningen i olympiadens 5-kamp) att använda sina egna Smith&Wesson .0357 Magnum i stället för arméns Colt-pistoler.
Men nu till SMK Uppsalas rallyfest. Jag har fått hjälp av Bosse Larsson, SMK Uppsala med att komma ihåg detaljer.
För oss som var med då kommer 1967 alltid att förknippas med högertrafikomläggningen, men dit var det fortfarande ett halvår kvar.
Nu var det mars månad och på den spolade isbanan vid Pattons Hage hade SMK Uppsala bjudit till en liten ”svarttävling” med publik.
Upprinnelsen var den initiativstarke Sixten ”Snickarn” Larsson, som både fixade till banan och även samlade ihop rallyförare som var med i denna luststund. Under heaten såldes lotter till publiken, varefter man drog de som fick åka med rallyidolerna.
Det blev ett verkligt uppskattat nöje vill jag lova.
Vilka förare hade man då samlat ihop? Jo, Sveriges bästa – och de bästa på den tiden var från Uppland.
Björn Waldegård och Åke ”Bryggarn” Andersson hade nyligen bytt till Porsche 911.
Waldegård börjande sin rallykarriär i en VW 1500 och Åke i Saab 2-takt trubbnos-nittiosexa.
Bengt Söderström var fabriksförare för engelska Ford och skulle tillsammans med Gunnar Palm, som några år tidigare slutat åka med Carlsson ”på taket”, bli Europamästare i Grupp 2.
Bertil Söderström hade kört olika märken, men var nu knuten till Opel. Han var också brorsa till Bengt och även han åkare i Vigelsbo. Det var förresten han som hade övertalat Bengt att överge tvåhjulsåkat, för ytterligare två.
Dessutom Olle Bromark som sålde Saab vid ANA-motor i Uppsala och Cronge Norstedt, som var duktig privatåkare liksom Janne Svensson och Rutger Persson.
Efter rundorna vid Pattons Hage åkte man gemensamt för middag på Motell Ugglan vid Kungsgatan – som sedemera blev exteriör i TV-serien ”Mysinge Motell”.
Här hade man någon form av prisutdelning och eftersnack. Säkert lite tråkningar om Bromarks rullning och ”Bryggarns” avåkning också.
Alla bilder här nedan är klickbara till större format.
Motorårets Tio i Topplista för 1967 såg för övrigt ut så här:
1.Ove Fundin | Göteborgs MSK | Speedway |
2.Torsten Hallman | Uppsala MCS | Motocross |
3.Bengt Söderström | MK Orion | Rally |
4.Ove Andersson | SMK Uppsala | Rally |
5.Sven Hermansson | Öregrund RK | Båt |
6.Olle Pettersson | SAMS | Motocross |
7.Lillebror Nasenius | SMK Köping | Rally |
8.Svante Vorrsjö | Piteå MS | Bana/bil |
9.Åke Andersson | SMK Uppsala | Rally |
10.Björn Waldegård | MK Rimo | Rally |
Det här är Bengt Söderström från Vigelsbo, Uppland. Han har hunnit med att tävla i både Saab och BMC Cooper, men nu var det dags för Ford. Troligen en Lotus. Bengt hade månaden tidigare vunnit KAK-rallyt.Här duggregnade det lite och dagsmejan hade gjort underlaget ganska mjukt. Att använda bilbälte var inte självklart vid den här tiden. Verkar faktiskt som ingen gjorde det, men slipsen ser i alla fall välknuten ut.
Bertil Söderström var gammal i gården som rallyförare. Han hade vunnit SM 1961 och kommit två året efter. Då i en Volkswagen. Nu sitter han i en Rallye Kadett, som blev ett riktigt krutpaket i grupp 2. Bertil tävlade dock fortsättningsvis i Rekord 1900 i Grupp 1. 1966 blev han 2:a i klassen och i år skulle det bli tredje plats…
Det här är Roslagsbonden Björn Waldegård (1943 – 2014), från Ticksta Gård utanför Rimbo.
Efter rallykarriären fortsatte Björn att köra veterantävlingar och var ofta föråkare i Svenska Rallyt. Dessutom hade han varit expertkommentator i Eurosport, när det gällde rally.
Här nedan bjuder han på åktur i en sprillans ny Porsche.Två år senare blev han totalsegrare i Monte Carlo rallyt och 1979 tillsammans med andreföraren Hasse Thorszelius Världsmästare i rally. Björn har tävlat i 14 olika bilfabrikat. Men hela tiden i samma klubb. På hans domäner har MK Rimo sedan länge sin rallycrossbana, Ticksta Motorstadion.
Att Åke Andersson (1940-2018) kallades för ’Bryggarn’, beror på att han var son till en bryggare. Hans far ägde Storvreta Bryggeri (i Rasbo) och körde också biltävlingar – OT-tävlingar. Så egentligen skulle väl ha kallats för ’Lillbryggarn’ men det blev ’Bryggarn’ – för enkelhetens skull förmodar jag. Åke hade varit i farten många år redan. Året innan hade han totalvunnit det hittills kallaste Svenska Rallyt – då i Saab. Men det blev inte bara Porsche. Istället växlade han mellan Saab och Porsche framöver. Lite märkligt kanske med tanke på dessa konstruktioners olikheter…..Nåväl, 1972 blev han den siste Svenske Mästaren i Tillförlitlighet-bil. Därefter bytte SBF namnet till Rally.
Jag noterar att Porschen har högertrafiktejp på de asymmetriska strålkastarna, vilket torde betyda att bilen nyligen är levererad… Eller kanske importerad.
Hoppsan…. avåkningar förekom även här. Med lite hjälp av den tillskyndande publik var Porschen snart ute på banan igen.Här står initiativtagaren ”Snickarn” Larsson själv – som flaggvakt, tillsammans med en kommande poliskommissarie vid Trafikavdelningen i Uppsala, Rune Kadestam.
Cronge Norstedt har sysslat med bilsport hela livet. Här kör han sin egen Monte Carlo 850 av 1966 års modell. Jag tror modellen bara tillverkades under ett år – till hösten kom ju V4:an. Cronge var verksam i framför allt rally medan hans brorsa Anders efter lite rallyåkande blev Europamästare i Rallycross tre gånger i följd i mitten på 80-talet.
Bröderna (framförallt Anders) har också varit djupt involverade i SBF’s Rescue Car.
Cronge fick efterhand uppdrag inom olika utskott i SBF och även som teknisk FIA-kontrollant i WRC.
Och är det kanske Hasse Thorzselius, som sitter bredvid Cronge ? Eller tvillingbrorsan Bosse? Båda bröderna kom ju att bli världskändisar, som codrivers.
Hasse till och med officiell Världsmästare i rally 1979, bredvid Björn !
Fast det visste han ju inte nu .
Här sitter en blivande VD för Sh-Bygg vid ratten. Det är Janne Svensson, som är barnbarn till grundaren av Svensson Stensätteri. Jag hade glömt att han tävlat med Saab. Han bytte nämligen ganska snart till Opel Rallye Kadett.
Olle Bromark var säljare på Saab ANA i Uppsala och väl meriterad rallyåkare. Här kör han en av de första V4:orna. Och kanske var han fortfarande lite ovan vid den kraftigare understyrningen. Jämfört med 2-taktar’n.
Men på taket hamnade han i alla fall. Ingen kom till skada – även om det såg riskfyllt ut utan bälten.
Den relativt framtunga V4:an blev intryckt på takets framkant. Och lite olja han rinna ut – innan åskådarna fick tillbaka bilen på hjulen. Framrutan höll, så jag tror Olle så diskret som möjligt transporterade sig tillbaka till firmans plåtverkstad…. Extraljusen var av märket Cibié, med de karaktäristiska plåtskydden med ett plastöga, framför de konkava glasen. Mycket populära under 60 och 70-talet.
Den glade Rutger Persson har som så många andra rallyförare tävlat på två hjul. I mitten av 50-talet var han flitigt aktiv – först i T, sedan även i motocross. Flera segrar har det blivit och även några svängar på kontinenten.
Två år tidigare hade han börjat han med biltävlingar och hade snabbt förkovrat sig till Senior. ’Ruttan’ fortsatte köra rally till 1970, då han totalskrotade sin bil i Finska Snörallyt. Sedan blev det flygcertifikat – och manövreringar på andra altituder.
_________________________________________________________
Publicerad i mars 2013