Rallynostalgi-3

’JE:s-Kalle’ (Raymond ’Kalle’ Eriksson,)
(1933 – 2016)

Källa: Rallys Sport Nr 7/77, Teknikens Värld Nr. 1/75, samt 18 och 22/77 och Kalle själv…

Kalle, som just fyllt 70 (2003), har varit verksam inom motorsporten, sedan mitten på 50-talet.
Först i en Volkswagen, med färskt körkort i fickan. Sedan blev det uppehåll ett tag, men Kalle återkom i rallyskogarna i mitten på 60-talet i Saab Sport och MonteCarlo 850.
sedan blev det några V4:or….
Men att köra själv var nog inte Kalles bit.

1964 startade han tillsammans med en kompanjon, företaget JE:s Bil & El-service i Märsta. Man blev också auktoriserad Saab-verkstad, och traktens Saab-åkare samlades kring Kalle, och hans företag.

Erkki Temmes var en förarbegåvning, som hade flyttat från Helsingfors till Märsta. Han började tävla 1969, och avancerade till A-förare på hösten 1972. Två år senare började Kalle åka högerstol i Erkkis Saab, och framgångarna fortsatte för paret.

I slutet av 1976 startade man ’Team JE:s’, ett professionellt ralllystall
med:

Erkki Temmes/Raymond ”Kalle” Eriksson, i klass Special. Skepptuna MK.
Erkki var 30 år och hade taxiföretag i Märsta det här året.
Han var känd för att ’ge allt’ vid tävlingar, och det var inte ovanligt att han rullade eller körde av vägen….
Men efterhand blev han stabilare, och presenterade bra reslutat.
1977 blev det en andra plats totalt i både Bergslags Rallyt och EM-tävlingen Sydsvenska Rallyt.

Anders Thunemar/Anders Bonnevier, Saab 99 i Std-A. SMK Uppsala.
Tjugosexårige Thunemar började tävla 1973 och gjorde en snabb karriär i standard B-klassen. Redan 1974 var han A-förare. Och med hjälp av erfarne Cronge Norstedt i högerstolen körde han in på en femte plats med sin Saab V4 i standard B-klassen i Bergslagsrallyt.
Därefter vann han rallyt Svarta Björn i Umeå och Marknadsnatta i Skänninge. Det blev totalt en andra plats i Rally-SM.

Saab uppmärksammade Anders bedrifter och 1975 fick han stor hjälp av fabriken.
Eller vad sägs om rallybilen till självkostnadspris (13500:-) dessutom gratis motor – växellåda – däck. Saab betalade också startavgifter och bensin.

Ett år senare blev det Kalles rallystall som fick den äran….

Clas Fredriksson/ Christina Nordqvist Saab V4 i Std-B. Skepptuna MK.
Fredriksson började med Go-cart. Men 1973 blev det rally. På ett år blev han upp-klassad till A-förare….I den första SM-tävlingen, som föresten var i Skepptuna 1975, tog han hem några SM-poäng. Och framgångarna höll i sig, och han sågs som ett stort förarlöfte.

’Team JE:s’ hade två servicebilar. En Saab 99 Combi Cupé,
samt en V4 kombi. Bemanningen var 4 mekaniker, som jobbade hos Kalle.

Man hade flera olika sponsorer. Förutom Kalles eget företag, så var det AB Vattenkylning i Bromma (där Clas jobbade). Saab Sport&Rally i Nyköping (återförsäljare). Dessutom Valvoline och KG Knutsson (Hella).
Även Mjölkcentralen (det hette så då…) hade reklam i Teamet.

De närmaste planerna var att Erkki skulle byta till en Saab 99, med en Finlandsbyggd 8 ventils-motor på 190 Hk. Om man skulle beställt en 16-ventilare från fabriken i Trollhättan skulle det bli allt för dyrt….
Men så blev det inte. Erkki dog i en trafikolycka i sin Porsche, samma dag som Midnattsspecialen kördes i hemmaklubbens regi i juni 1981.

Erkki och Kalle vann Roslagsvalsen 1976

Kalle hade även planer för något VM-rally. Bland annat så lockade RAC och Jyväskylä (Finska VM-rallyt). Men det var ett annat projekt som också fanns i verkstadslokalerna på Hantverksgatan i Märsta.

 

Världsrallyt 1977

1968 kördes det första Världsrallyt.
1970 gick tävlingen mellan London – Mexico City (fotbolls-VM),
då vann Hannu Mikkola och Gunnar Palm. 1977-års tävling hette ”Singapore Airlines Rally”, och var på 33000 km. Startplatsen var London och målet i Sydney.

En australiensisk byggmästare vid namn Les Hicks, var oerhört motorintresserad, och ville deltaga i det här Världsrallyt. Han tog kontakt med Bengt Johansson (som flyttat till Australien), och var Kalles tidigare kompanjon på JE:s.
Kalle fick nu uppgiften, att bygga om en SAAB 99 EMS, för rallyt.

 Bilen skulle rymma tre personer, varvid platsen bredvid föraren (bilen var högerstyrd) var en sovplats, med helt fällbar stol. Kartläsaren skulle sitta bak i bilen, ungefär i mitten, med twinmaster/speedpilot/klockor, plus annat, alldeles till höger om sig.

Saaben fick byggas om på många punkter. Bilen förstärktes, nytt kraftigare kylsystem och separata oljekylare (vxl/motor) monterdes. Dessutom monterades två stora bensintankar på totalt 110 liter, luftkonditionering och utvändig rörkonstruktion,
för att minska skadorna vid ev. djurkollisioner.

Tyvärr kom man bara till Aten, efter en avåkning, strax innan. Bilens underrede förstördes, och man tvingades bryta.

Totalsegrare blev nu Andrew Cowan/Colin Malkin/Mike Broad
i en Mercedes 280E. Det tog dom 45 dygn att nå målet, och tvåan var 55 minuter efter…Inga sekunder här inte…!! Av 69 startande kom 30 i mål !!
HÄR finns mer om rallyt.

Kalle hade på senare tid (1999) åkt med Clemens Andersson i en Opel Corsa, i bl.a. Svenska Rallyt. Dessutom har han medverkat som domare i lokala tävlingar.

Kalle var med i Skepptuna MK, som då var en av mellansveriges mest aktiva motorklubbar. Numer är det mest folkrace…..
Kalle dog 2016.

Tillbaka

Hem

Publicerad i april 2012