Rallynostalgi 2

Välkommen till fler gamla rallybilder.
Här presenteras Gert Jönsson och några rasboförare i Tennkannan 1971.


Gert Jönsson – när det begav sig (1977)

Gert Jönsson, Skepptuna MK

Gert Jönsson var ett känt namn bland skogsåkarna på 60-70 talet. I alla fall i Uppland.
Klubbtillhörigheten var förstås Skepptuna MK, som låg granngårds mitt i Uppland.
Den klubben har förresten fostrat (och fostrar) många begåvade bilförare.
Fast efter 2012  har klubben tappat i stort sett alla rallyåkare efter ett stormigt årsmöte i februari.

Gert började redan 1966 med en röd Volvo Amazon 122 Sport.

I januari blev det en seger i B-juniorklassen i ”Roslagsvalsen”. I högerstolen satt målarmästare Kurt Fredriksson. Därefter körde Gert en handfull tävlingar i Mellansverige. Entrén in i seniorklassen kom lagom till ”Rally Bore” i mars, samma år.
Han hade begåvats med startnummer 5, och målarmästaren satt i högerstolen.

Till 1967 blev det en ny bil. Med rödplåtar kördes den första tävlingen, ”Roslagsvalsen”  i en vit Amazon 123 GT. För oss som var ute och tittade vid den här tiden, kommer vi naturligtvis ihåg den vilt sladdande Volvon. För det var just det som var Gerts specialité. Alltid med bredsidan in i kurvorna – allt för publiken…

Isbanetävlingarna var mycket populära i Uppland. Till den 3 mars 1968, hade en bana plogats upp på sjön Sottern, strax öster om Knutby, Uppland. Tävlingsledare var Rasbo MK´s Anders Lindén,  men det var MK Orion som arrangerade.
Det var förresten inte ovanligt, att man ”lånade” behöriga tävlingsledare klubbar emellan.
Gert körde på Pirellis nya dubbdäck med utbytbara slitbanor, som bl.a. Håkan Lindberg var med och utvecklade. Drygt 3 kilo luft krävdes, för att det skulle fungera.

Här en bild  från Skepptuna MK´s  OT-special den 5 juni 1968, som senare kom att heta ”Midnattspecialen”. Resultatet blev en andra plats, 9 sekunder efter Roland Andersson från Rasbo MK. Tävlingen kördes på onsdagskvällar i juni. I Stockholm län (dit Skepptuna tillhör), var det förbjudet, att under sommaren arrangera biltävlingar på lördag-söndag.

I Skepptunaratten (6) hade Gert med Kerstin Klint, i högerstolen.
Fortfarande i den vita Amazon 123 GT.

SM-tävlingen ”Värmland Runt” var oerhört populär i slutet av 60-talet. Två bilder från två-dagarstävlingen från juni 1969.Kurt Fredriksson är andreförare, och ”Jocke Bonnier hjälmarna” på plats…Efter SS23 var det dock slutåkt. Vad som hände, minns inte Gert idag.. Men det var många som bröt Värmlandsrallyt detta år…

Sedan blev det uppehåll i tävlandet under knappt 10 år. Ett mellanspel i högerstolen i kompisen Sven-Olof Franks Saab mötte dock inga hinder. Men vad tittar Gert på…..??

Så blev det en Volvo 142, lagom till 1977 års säsong. Gunnar Ekeberg, som var Upplands mesta volvoåkare, var till stor hjälp med iordningställande av 142:an.I ”Skepptuna-ratten” 1977 var Tore Ellenius kartläsare….. liksom i ”Valvolinekannan” året efter.

I ”Roslagsvalsen” 1978 åkte Göran Ek med och här är det riktigt nära
en stoppsladd – styrutslaget verkar vara maximalt.

På våren körde SMK Uppsala sin ”Polarspecial” (31),  där man bland annat kryssade mellan tunnor och banderoller på olika stora grus och asfaltytor. Kartisen heter Sven Olof Frank…

I många år jobbade Gert Ek, (jo, han har bytt efternamn) som brandman vid Uppsala Brandförsvar. Gert avled sommaren 2012.


 

Tennkannan 1971

Den 6 februari samlades ett hundratal rallyåkare vid Kyrkskolan i Almunge, Uppland.
Vi hade fått nya förarklasser det här året.
Tidigare ”Seniorer” blev A-förare, ”A-juniorer” blev B-förare och ”B-juniorer” blev C-förare.

Här ovan är det Garry Johansson med kartläsare Sören Eklund i BMW 2002 Ti. Dom körde för Rasbo MK. Garry hade tidigare kört MC tillförlitlighet (Enduro heter det nu). Och varit med i Svenska landslaget. Sören kom att bli Rasbo MK`s klippa vid rally-arrangemang och kanske framför allt inom bilorientring, där han tillsammans med
brorsan Sölve bl.a. varit Svenska och Nordiska Mästare i Bil-O.
I Tennkannan kom paret på 3:e plats bland A-förare Gr1.

I Volvo PV´n sitter Gurra Ekeberg och Hans-Olov Åhlin. Gunnar tävlade för RMK, medan Hans var med i SMK Uppsala. Ekeberg var oerhört aktiv under 70-talet i olika rally-tävlingar. Som jag minns, blev han lite av specialist på OTA/OTB. Han hade en explosiv förmåga liksom….
Här körde han en väl preparerad PV. Jag tror till och med det var hans första rallybil.
Och det skulle dröja ytterligare några år, innan han böt till 142-modellen, som han behöll hela sin rallykarriär. Se´n blev det lite rallycross i sn DAF/Volvo 66
I Tennkannan blev det en 11:e plats i A-förare Gr2.

Roland Andersson var också en meriterad rallyförare. Tidigare i Opel, men numer i den supersnabba BMW´n. I högerstolen sitter (om jag ser rätt) Gunnar Lindén.
Båda från RMK. Gunnar hade tidigare läst karta åt bland andra Åke ”Bryggarn” Andersson. Han var vid denna tid ordförande i Rasbo MK´s bilkommitté.

Roland var alltid mycket fokuserad på uppgiften. Vad han än gjorde. En riktig tävlingsmänniska…. I Tennkannan kom paret femma i Klass A-Gr1.

Tord och Carla Olsson från Rasbokil, var ett slagkraftigt team i rallyskogarna.
Här tävlar man i grupp 1. Men efterhand kom Tordan att tävla i grupp 2, med sin röda Saab. Från hösten 1974 blev det mest rallycross i den tigerrandiga kompressor-matade rallycross-Saaben. I denna tävling blev paret 9:a

Kommentarer är välkomna

Tillbaka

Hem

Publicerad i april 2012