Rallycrosskurs 1974

Rallycrossen var ett relativt nytt begrepp 1974. I Uppland var Films MK först att anlägga en Rallycrossbana. Platsen var (och är) hos Hasse Holmberg, vid Bergby Gård i Vendel NO om Uppsala.

Banan används fortfarande i bl. a. rallycross, folkrace, crosscart. Dessutom finns enduro- spår för mc-folket. Hit kommer även Teknikens Värld, TV5, och många andra, för att  göra bildreportage. Men nu skall vi tillbaks i tiden.

Lördagen den 20 april 1974, var det RallyCross-kurs i Uppland. Både för förare och funktionärer. Det var Upplands Bilsportförbund´s ordförande Nisse Samuelson som hade kallat till övningarna. Naturligtvis var han också kursledare. Nisse var oerhört aktiv, och styrde förbundet ”diktatoriskt”, på både gott och ont.
Det var stor uppslutning, då 24 förare och ett trettiotal funktionärer hade hörsammat inbjudan. Från Rasbo MK var det Seth Sjöberg (Saab), Lasse Thorell (i Bengt Olov Bring´s VW) och Gunnar Ekeberg (Volvo 142), bland förarna…. Vilka funktionärer, som deltog vet jag ej…

Inledningen och teorin genomfördes på Ärentuna Bygdegård. Därefter var det lunch hos Märta på Svista Världshus (Jag förmodar vi käkade hennes kulinariska omelett). Sedan åkte vi i samlad karavan till Bergbybanan, dit vi anlände halv två.
Nu fick vi också träffa instruktörerna på kursen. Det var Olle Bromark, Jan Persson och Gunnar Forsberg. Olle var en mycket erfaren förare, mest dock i rallyskogen. Dessutom fabriksförare för Saab vid en handfull tillfällen. Olle tävlade under sin karriär för SMK Uppsala, MK Orion och Films MK. Jan Persson SMK Uppsala (Persson Bil AB, Uppsala),som på den tiden sålde VW, hade just börjat köra lite rallycross. Även han var ”gammal rallyräv”. Gunnar Forsberg Films MK, var som jag minns, en Opel-förare med blandade fram-gångar i rallyspåret……

Efter lite regelsnack släpptes förarna ut på banan, fyra i taget. Alla körde runt i lite olika takt. En volvo-förare i en PV 544, lyckades inte så bra, då ha rullade sin bil flera varv. Här hängde nog licensen på en skör tråd….

Efter att alla fått prova starter, och köra några varv, var det dags för dagens motion…
Man skulle gå runt banan, tillsammans med instruktörerna. Naturligtvis var även funktionärsdeltagarna med. Dom skulle ju stå flaggvakt på de flaggposter, som fanns utmed banan. Spårval, bromspunkter och växelval diskuterades livligt.

Så var det dags för lite tävling också. Förarna delades upp i heat – och fick köra tre varv. De 5 snabbaste fick sedan tävla i en final. Både Lasse Thorell och Seth Sjöberg lyckades kvalificera sig. Innan finalheatet startade, var det förstås förarsammanträde med upprop, och regel-genomgång. Nisse använde sin megafon flitigt, även om han hade stark röst…

Vid starten i finalheatet var Thorell snabbast. Den ledningen höll ha till mål, trots att det var ett RC-specialbygge med i heatet.

Det var en Opel Kadett, årsmodell 1963. Motorn var från Opels Cupe-modell, och på 1900cc och kylaren i bak, för bättre marktryck över driv-hjulen. Seth Sjöberg kom på fjärde plats i sin Saab Sport.

Enligt mina anteckningar fick alla sitt kursintyg… Med godkänt resultat…. Även volvo-föraren…..

Efter denna övning var det dags för Films MK att inleda slutspurten inför en riktig RC-tävlingen på BergbyDen 5 maj 1974, väntade man nämligen den riktiga eliten….

1991 bildade Hasse Holmberg Bergby Motorcenter, och samtidigt utökades motorområdet med 150 hektar….

Tillbaka
Hem

Publicerad i december 2002