Rally BORE 1966 – del 1

                                                                           3

Välkommen till Rally Bore, 1966.
Det var lördagmorgon den 26 februari och rallyts andra dag.
I årets rally SM ingick: KAK-rallyt 9-13/2, Rally Bore 25-26/2, Jämtrallyt 26-27/8, Sydrallyt 23-25/9. Man räknade de 3 bästa av 4.
Till Rally Bore hade c:a 100 ekipage anmält sig.
Alvar Schlegel var tävlingsledare och Åke Nordmark tjänstgjorde som orförande i prisdomarnämnden.
Det hade varit en mycket kall och snörik vinter hittills. Men denna helg, var det nära nollgradigt och allmänt gråväder.
Bilderna är från SS 19. Sträckan var delvis plogad över en sjöis.
Jag reagerar lite över hur illa vi stod och tittade på rallybilarna – uppe på snövallarna, alldeles intill specialsträckan…..
En del bilder är fotograferade så att startnumret inte syns. Men jag tror ändå, att jag listat ut förarens namn.

                                   (Alla bilder är klickbara för större upplösning)

Det var jag och en lumparkompis som heter Fritte, som åkte ner till 1966-års Rally Bore.
Fritte var lika rallyintresserad som jag och vi hade redan (i lumpen) bestämt att själva börja tävla. Som jag kommer ihåg åkte vi till Sörmland i hans röda Saab Sport -63.
Jag hade förresten tidigare i februari (9-13), tittat på Svenska Rallyt. Men där var det så kallt, ner mot -40 grader, att kameran inte fungerade nå´t vidare….
Men jag har lagt in lite text och bilder HÄR»

 


Thord Sandström från Enköpings MK  är först av alla.
Specialsträckan, där bilden är fotograferad, är på en sjöis.
De tävlande har just kommit ut från skogen och kört ett par hundra meter på isen.
Här fanns ett gupp som gjorde att en stor publikskara samlats.
Det blev en del spektakulära hopp.

Thord körde Volkswagen 1600 TL, med Börje Andersson i högerstolen.
Om jag inte är alldeles fel ute, hade Börje en trafikskola i Enköping vid den här tiden.

Det var populärt med VW 1600. Nästa förare heter Rolf Johnson och tävlar för AMF Södertälje. Kartlotsen heter Inge Åkerberg.
VW 1600 gick i klass 3, grupp 1, 1601-2500cc. Totalt var det 8 olika klasser i Rally SM. Grupp 1 med 4 underklasser (cylindervolym) och grupp 2 med lika många underklasser.
Internationellt fanns även grupp 3.

I den tredje folkan sitter Alf Quist och Sten Larsson, från Solna MS. Just när man kom ut från skogen var det vatten på sjöisen. Många förare i VW-bilarna fick problem med sikten.
Fuktig luft drogs in i folkans värmesystemet och la´ sig på vindrutans insida. Titta på vänster bakhjul. Den gammalmodiga pendelaxeln gör att spårvidden hela tiden  förändrades. Ändå ansågs bubblan av många ha bra väghållning…
Jag har dock aldrig förstått mej på den typen av konstruktion….

Här har vi ett udda bilmärke. En Isuzu Bellet. En av de första Japanerna som in-troducerades på den svenska markanden. Märket blev inte så vanligt i Sverige – bland personbilarna. Lastvagnarna sålde bättre…..
Här flyger Bernt Andersson från SMK Vingåker, tillsammans andreföraren Kurt Karlsson.
Enligt programmet var två Isuzu anmälda i rallyt.

Så kommer en VW igen. Det är Arne Gustavsson i en 1600 TL. Hans codriver heter Jan Lundgren och båda tävlade för AMF Södertälje. Förardörrens ruta helt nervevad – för att få bättre ventilation…..
Här tar man sats för det stora hoppet…..

En närbild, på Bertil Karlson och Jan Rosen i en VW 1600 TL. Dom tävlade för SMK  Kungsör. För säkerhets skull håller Rosen hårt i handtaget vid handskfacket när folkan landar efter guppet…
Glänser – som var rallyts sponsor, var ett biltvättmedel som såldes  i en liten vit avlång plastförpackning. Innehållet var väl knappt 1 dl och svåråtkomligt. Om man inte hade ett skrovligt betonggolv, att riva av hörnet mot….
Tvättsvampen med tvättmedel i, var nog inte uppfunnet än…

Björklingebon Curt Johansson (1935-2015), tävlande för SMK Uppsala. Bredvid honom sitter Roland Ånöstam, som åkte mycket kartläsare på 60-talet. Ofta med namnkunniga chaufförer precis som med Curre.
”Full attac”, skulle Curt sagt om Eurosport hade varit uppfunnet…
Curre hade Texaco-macken vid Saab-ANA i Uppsala på 70-80 talen.
Han var även aktiv i Formel-V och tidigare i Gokart….

Om jag ser rätt är det här nummer 113, Jan Fisk. Han tävlade i klass 5, grupp 2 max 1000 cc med sin Saab Sport. Janne var ett känt namn i mellansverige och var flitig i rallyspåret in på 70-talet. Bilden är fotograferad där sträckan är på väg in i  skogen på andra sidan sjön. Andreförare var Jan Gustavsson och man körde för SMK Västerås.

En av Volvos fabriksförare var Carl Magnus Skogh. Någon framträdande placering blev det inte här. Skogh, var 40 år och hade redan vunnit flera stora tävlingar. Bland annat Midnattssolsrallyt 1960 och 1961. Dessutom Akropolisrallyt 1965.
Carl Magnus började sin tävlingskarriär i Saab.


Första Renaulten, en R8 Gordini, som det här året blev populär i rallyskogarna. Här är det Håkan Lindberg, som bytt från Saab. Men det blev bara tillfälligt skulle det visa sig. Även Gordinin har samma typ av bakaxelupphängning som Folkorna. Spårvidden pendlar hela tiden, beroende på hur mycket det fjädrar i bak……
Bredvid Håkan sitter Erik Pettersson och båda tävlar för Botkyrka MK. Ekipaget finns även med längre fram i del 3.

Rally Bore del 2
Rally Bore del 3
Rally
Hem

Publicerad i februari 2002