1978

14 januari 1978
Skepptuna MK. Valvolinekannan.
Minirally Längd: 8 SS, 8 mil
Startnummer: 6. (A-förare)
Kartläsare: Lasse Thorell
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: Bröt (Avåkning). (163 startande)

Kylan hade kommit, men det fattades snö för att få fina vallar. Först sträckan gick i Rosersbergsområdet, med många vägbyten. Men – åtminstone ett för mycket för mej. Jag körde av i ett vägbyte höger och krökte bakaxeltappen på vänster sida. Bakhjulet låg nästan under karossen så det var bara att ge upp.
Det blev åter ett bekant ansikte på totalsegrarplatsen, nämligen Lasse Jansson som härmed tog hem Valvolinekannan för alltid. Priset instiftades 1972 och förrutom Lasse så hade Erkki Temmes och Stig Blomqvist(SM-1975) vunnit tidgare. 1974 var tävlingen inställd p g a bensinransoneringen.
Våhlstabonden och ordförande i Skepptuna MK Bengt Eriksson var tävlingsledare som vanligt.


28 januari 1978
Sandvikens MK, Vinterpokalen.
Minirally-SM Längd: 8 SS, 8 mil
Startnummer: 130. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 24:a i klassen (90), 40:e totalt (c:a 200)

Vad skulle jag här och göra, när SMK Uppsala samtidigt körde Roslagsvalsen hemmavid…..??
O Herre Gud, vilka snabba vägar SM-deltävlingen bjöd på. Jag hade genomsnittsfart på mellan 100 – 108 km/t på flera sträckor. Bland annat på SS6 som var den längsta – 42 kilometer. Det betyder uppemot 160 km/t. på de rakaste partierna. Och det var alldeles för fort för mej. Så jag lättade på gasen vid dom längsta rakorna – många gånger…….
Totalt segrade Stig Blomqvist i en väl ventilerad (16) Saab 99.


4 februari 1978
Almunge MK. Tennkannan.
Minirally-SM Längd: 10 SS, 9 mil
Startnummer: 18. (A-förare)
Kartläsare: Lasse Thorell
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (18), 2:a totalt (108)

Återigen en tvåvarvsbana. Det var vanligt att Almunge MK arrangerade på det sättet.
Tävlingsledare var Ingvar Eklund och nu var det riktigt vinterföre. Samtidigt med Tennkannan pågick träningen inför Svenska Rallyt, så en del förare (Erkki bland annat), var där i stället.
VId varvningen ledde Urban Isaksson, Rasbo MK med 4 sekunder före mej.
På andra varvet ökade Urban tempot i sin Ascona och vann sedan totalt med 22 sekunder. Det här var Urbans andra totalseger i följd. Han vann även förra veckan, då Roslagsvalsen kördes.
Lasse Jansson var med, men körde en Opel Kadett GTE. Jag tror det var första gågen han tävlade med en bakhjulsdriven bil. Nu kom han 2:a i Std A.


Det här kom att bli min sista tävling. Några veckor senare hoppade jag (frivilligt) ut genom ett (öppet) fönster och landade så olyckligt att jag slog sönder ett redan skadat vänster knä. Det låste sig i 60 graders vinkel – menisken hade gott i bitar och kilats fast i knäts komplicerade leder.

Det blev operation på Akademiska Sjukhuset. Och eftersom jag inte ”idrottade” så blev det ingen artoskopi, utan en riktig jävla operation med kniv och tång..

Efter konvalecenten som varade kring en månad var vintersäsongen över och även lusten att mecka och tävla. Konstigt, tycker jag nu….. Ok, men mecka kan jag förstå….

Bilen såldes till Danne Gustavsson i Björklinge som då tävlade för Films MK.

Jag blev i alla fall med båt i stället….sensommaren 1978.


Tillbaka till startsidan

HEM

Publicerad i december 2001.