1977-del2

26 februari 1977
Films MK.  Påverundan. Minirally
Längd: 6 SS
Startnummer: 4. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 1:a i klassen (14), totalt 1:a (98)

Den här tävlingen kördes samtidigt med VMS-kannan i Västeråstrakten. Eftersom det var SM-status i Gurksta´n, så var det färre deltagare i Påverundan. Startplatsen var i Österbybruk skola. Sedan kördes specialsträckorna mot Skyttorp – Gimo och tillbaks mot Österby. Banan innehöll rätt långa SS. Den längsta, var den sista (SS6), på nästan 2,3 mil. På den sträckan var körtiden nästan 25 minuter för de snabbaste. Och äntligen lyckades jag vinna totalt. Men för att det skulle lyckas, krävdes att både Lasse Jansson och Erkki Temmes var i Västerås och körde SM-rally… Totaltavåa kom en std-B Saab, med Kent Eriksson bakom ratten, 1´13 minut efter.

Klicka för läsbar bild

Till vänster finns urklipp från Idrottsbladets referat om tävlingen. Även resultatlista.
(Klicka föra läsa)

 

 

 

 

 

 


5 mars 1977
Rasbo MK.  Wolrath-trofén. Minirally
Längd: 8 SS
Startnummer: 29. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (31), totalt 2:a (159)

Det här var en toppentävling. Sören Eklund var som vanligt tävlingsledare och hade bjudit till start vid Rasbo Bygdegård. Även fast det var sent på säsongen så höll vintern i sig. Det var alltså inga problem med vägarna. Dessutom fanns gått om snövallar att ta stöd mot. Det känns alltid tryggt. I denna tävling hade jag en mycket spännande kamp med en annan Saab-förare, Janne Hagman. Han hade Shell-macken i Rimbo vid den här tiden och tävlade för MK Rimo.

Janne hade starttiden minuten före mej och både Rasbo MK och MK Rimo hade servicebilarna vid samma ställe inför sista sträckan, så vi träffades där och jämförde våra sträcktider. Janne låg bara 2 sekunder efter och nu var det alltså bara en sträcka kvar att köra. Och vilken sträcka sen. Det var Älvgärde – en av de roligaste i Uppland. Man startade från Sursta vid Hallstaviksvägen nordost om Uppsala och körde via Haga till Älvgärde vid Lännavägen. Sträcklängden var nästan 10 kilometer och karaktären bred – krokig väg, med små krön. Fantastiskt rolig att köra. Väl ute på sträckan såg jag Jannes spår. Han hade verkligen tagit. Kanske lite för mycket. Han hade genat och knuffat ut snö i nästan varje kurva. Men den gången gick det inte. Jag lyckades till och med dryga ut med ytterligare 2 sekunder och kom totalt 4 sekunder före.
Naturligtvis vann Lasse Jansson totalt. Den här gången 1´47 minut före mej. Erkki Temmes, som också var med, hade problem på både SS1 och SS3. Han slutade 6:a i specialklassen.
Prisutdelningen genomfördes senare hos Wolraths Bil, med Per Tjerneld som prisutdelare.

RALLY-Wolrathtrofén 1977 Idrottsbladet003

 

 

 

 

Idrottsbladet skrev mycket om motorsport vid den här tiden. Klicka för att läsa referat med resultatlista från Trofén…

 

 

 

 


27-29 maj 1977 KAK/S, Kristiandstads MK, Karlskrona MK, SMK Hörby, Lunds AC, Ryds MK, Tomelilla MK, Trelleborgs MK, SMK Örkelljunga
South Swedish Rally. EM-Rally.
Längd: 102 mil/ 4 SP och 38 SS
Startnummer: 26. (A-förare)
Codriver: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Westom Placering:
Bröt (drev till balansaxeln sönder)

Inför den här stortävlingen hade jag renoverat motorn totalt. Ny vevaxel, kamaxel, nya kolvar, ram-och vevlager. Dessutom nya toppar (dubbelblås), nya ventiler med lyftare och fjädrar. Hela bilen var dessutom minutiöst (med mina mått) genomgången. Vi skulle få hjälp med service av Janne Hagman/Anders Husman, från MK Rimo. Janne hade med sig en Volvo Duett, med två vakna och skickliga meckar, Lennart Stenros och Lasse Bladlund. Vi hade startnumren efter varandra (Janne 27). Totalt hade 140 ekipage kommit till Skåne denna pingsthelg. Av de 34 utländska kom 19 från Norge, 14 från Danmark, nio från Västtyskland och ett från England resp. Österrike. Sydsvenska Rallyt var en ”ny” tävling – premiär året innan. Tävlingen var uppdelad i två etapper med 5 timmars vila. Start och mål vid Bilcentralen i Kristianstad. Första bil flaggades iväg kl 12 på pingstafton. Specialprov 1 var på gocartbanan utanför Kristianstad. Därefter fortsatte vi mot Gränum och rallyts längsta SS. Den var 21 kilometer och här fick Janne problem, sedan han kört bort vänster bakhjul. Han fortsatte på bromstrumman till målet. Servicen blev nu kvar, för att hjälpa Janne och vi fick klara oss utan. Nu gjorde det inget, då allt flöt på väldigt fint. Sträckorna var oerhört knixiga med små backkrön. Verkligen i min smak. Men på SS 5 fick jag problem med bromsarna. Jag hade ju innan tävlingen gott igenom bilen ”minutiöst”. Men hade glömt byta bromsvätskan. I den rådande värmen och på de krokiga sträckorna så kokade bromsvätskan och pedalen gick i botten. Vid tankningsuppehållet efter sträckan vid Vilshult kom servicen ifatt och bytte bromsvätska samt luftade bromsarna. Dessutom vek man ut bromssköldarna vid skivbromsarna, så de ventilerades bättre. Det kostade 20 transportprickar, men det var det värt. Janne och Anders hade fortsatta problem, bl.a. med bakaxeln och tvingades tyvärr att bryta på SS10.När vi kom till uppehållet i Kristianstad vid 19-tiden, var det bara 5 timmars paus innan vi skulle ut igen. Vi hade ingen aning om vår placering när vi parkerade bilen i Parc Fermé. Det var servicekillarna Lennart och Lasse som berättade att de hört på nyhetssändingen i radion, att vi låg på tredje plats totalt !!!  Och detta i en EM-tävling. Inte undra på att det var särskilt svårt att somna inför etapp två.

Vi hade ställt klockan på väckning vid midnatt, då vi skulle starta strax efter ett. Nu skulle vi ha ”egen service” resten av tävlingen. Det första som servicekillarna gjorde efter omstarten, var att byta bromspads i fram och backar i bak. Dessutom lade vi på nya Westom i fram. Bakdäcken fick ligga kvar. Nu bar det av söderut. Så småningom ända till Trelleborg, där vi körde en specialsträcka (SS 29), 25 meter från Öresund. Vi hade nu tappat två placeringar. Det var Tom Willy Björklund och Anders Thunemar, som kommit ifatt och förbi. Därefter var det dags för SP30, som skulle bli den sista sträckan för mej i denna fina tävling. Vid starten på nästa sträcka gav drevet som driver balansaxeln upp. Den hade spruckit rakt av och ingen ny fanns i reservlådan. Det var bara att bryta och åka snöre de 10 milen till Kristianstad.

Men det var ett roligt rally. På mycket krokiga och fina vägar. Även organisationen var kompetent – vad jag kan minnas. Tävlingsledare var Anders Johansson som basade för 9 olika klubbar som var med i arrangemanget. Totalt segrade Sören Nilsson från Kils MK i en Opel. Han extraknäckde sedan bl.a. som expertkommentator i Svenska Rallyt. Färgstark i språk och dialekt, levererade han insidesinformation från Svenska Rallyt mellan 2002 – 2009. Erkki Temmes kom tvåa totalt bara 51 sekunder efter.

Så här skrev Idrottsbladet Del 2 - Klicka för att läsa
om tävlingen. Även resultatlista.
(Klicka för att läsa)

 

 

 


10 december 1977
SMK Tierp.  Tierpsrunden. Minirally
Längd: 8 SS
Startnummer: 48. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil:  Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (32), totalt 2:a (201)

Ingen riktig vinter ännu, men minusgrader och ett litet snötäcke fanns. SS5 ströks före start. Varför vet jag inte. I den här tävlingen var det ”strid på kniven” mellan Lasse Jansson och mej. Efter två sträckor var vi exakt lika. På SS3 var Lasse 2 sekunder snabbare. Sedan tog jag in 4 på SS4, men tappade 10 på nästa.Jag minns, att vi träffades och jämförde tider vid ett serviceställe. Det var Lasse som tog kontakten. Jag vet inte om han var orolig ?? På sträcka 7 tog jag in en sekund, nu skilde 7. På specialsträcka 8 var jag 3 snabbare än Lasse och på nian var vi lika. Nu låg jag 4 sekunder efter och en sträcka kvar. Dags för sista SS – en mil lång. Och vi körde lika igen. Differens i mål: 4 sekunder. Lasse vann igen. Men jag var i alla fall före Erkki Temmes. Han kom fyra. Hemmasonen Bosse Österwall, i en Ford Escort. kom på tredje plats. Erkkis kartläsare var Raymond ’JE:s-Kalle’ Eriksson. Han hade företaget JE:s Bil & El i Märsta.

RALLY-Tierpsrundan 1977 Idrottsbladet008

 

Till vänster kan du läsa varför jag lyckades hålla ”jämna steg” med  Lasse Jansson. Inga resultat tyvärr.
(Klicka för att förstora)

 

 

 

 

 


17 december 1977
MK Rimo. Rimopokalen. Minirally
Längd: 7 SS
Startnummer: 60. (A-förare)
Kartläsare: Lasse Thorell
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 14:a i klassen (23), totalt 32:a (144)

En vecka med plusgrader före tävlingen, gjorde att det här racet till ett misslyckande. Både arrangörsmässigt och tävlingsmässigt. Start och mål var i Norrtälje. SS1, 2 och 3 ströks redan före start och flera andra sträckor måste kortas ner. Totalt minskades specialsträckorna med 2,5 mil. Starten flyttades fram en timma, men det hjälpte inte så mycket. Dessutom var det strul med tidtagningen på transportsträckorna, så den officiella resultatlistan dröjde flera dagar. Och inte gick det så bra för oss heller.Det var bara att konstatera att jag inte trivdes på grusvägar, när det skall vara vinter. Det var synd om Lasse Torell, som åkte med mej för andra gången. Första var i Jämtrallyt 1970 (då va’re roligare). Nu fick ha åka med en tjurig och omotiverad chaufför. Efter en massa strul, med lätta avåkningar och onödiga sladdar, kom vi till slut i mål och erhöll dessutom 30 trp. Totalt segrade denna gång Lasse Jansson, med Kent Gustavsson från MK Rimo på andra plats. Skillnaden mellan dom var 25 sekunder. MK Rimo hade förresten redan bestämt att flytta nästa säsongs Rimopokal till januari.


Här kommer 1978

Tillbaka HEM

Publicerad i december 2001.