1977-del1

8 januari 1977
Skutskärs MS. Skutskärsratten. Minirally
Längd: 7 SS
Startnummer: 50. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 5:a i klassen (40), totalt 5:a (154)

Så var det dags för andra tävlingen med min fina opalgröna Saab. Jag hade nu min tredje sponsor. Det var min dåvarande chef på Liljeborns Trafikskola Svenolof Liljeborn, som höll med dragbil och släpkärra. Dessutom bensin och oljor – inte illa. Tidigare hade jag Donald Arwidssons Bildelar (1969-1970) och Kenneth Janssons Nynäs-mack (1973-1975) som bidragsgivare.

Skutskärs MS var från detta år med i det Uppländska distriktet. Tidigare tillhörde man Nedre Norra. Detta resulterade i att det blev många nya förare att kämpa med. Det gick rykten före start att vägarna skulle vara krokiga. Men det visade sig senare att bara vara ett rykte. Det var nämligen precis som vanligt i norduppland – rakt. Sträckorna låg mest sydost om sulfitfabriksstaden. Några på Marma skjutfält.
Även om det fanns mycket snabba och duktiga Nedre-norrlandsförare så var det ändå Lasse Jansson från Films MK, som överlägset (2´17 minuter) vann före Solna-föraren Arne Krogh.  Bägge körde Saab i specialklassen. En märklig sak, var att i resultatlistan redovisades namn på förare/kartläsare tillsammans med fullständigt personnummer!

I A-förarnas Std-A klass vann Björn Sjunning. Björn tävlade för SMK Gävle, i en Opel Kadett GTE. Senare på 2000-talet så fick Björn äran att dubba däck åt James Bond. Han (Bond alltså) skulle nämligen jaga bovar på isiga vägar i norra Finland och behövde bättre fäste än bovarna – och det fick han.


15 januari 1977
Skepptuna MK. Valvoline-kannan. Minirally
Längd: C:a 16 mil/ 8 SS, 8 mil
Startnummer: 28. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 3:a i klassen (24), totalt 3:a (155)

Både fina snövallar och minusgrader var det när tävlingsledaren Bengt Eriksson, bjöd till start i Märsta. Startplatsen var åter vid Tornborgs, där det precis som förra året saknades tillräckligt med toaletter. Besiktningen hade ordnats vid OK-macken i närheten.

Det här var en fin tävling med både kända och alldeles nya vägavsnitt. Banan gick mot Slottan (SS1), vidare mot Mälsta – Almunge – Kågarån (SS3 – jag ryser). Sedan via SS4 vid Forsa – Mjölsta, via SS5 vid Nydalsskogen och SS6 vid Svartsätra.
Nu var alla säkert så trötta i armar (diffbroms utan servo), så vi måste ta en paus vid Gottröra (ESSO). Här var det alltså tankning, bensin till bilarna och varm korv med Sunkist för besättningen.
Därefter fortsatten vi till SS7 och Våhlsta, där förresten tävlingsledaren bor. Målgången var vid Fröby. Så var det transportsträcka till Rosersberg, där arrangören hade hittat en alldeles ny vägsträcka att bjuda oss på. Denna, den sista specialsträckan var också den längsta, hela 2 mil.

Det utspelades en sekundduell mellan Erkki Temmes från hemmaklubben och Films Lasse ’Huggarn’ Jansson. Dom vann 4 sträckor var med sekunder emellan. Men på SS4 var Erkki hela 17 sekunder efter Lasse sedan han blivit hindrad av medtävlare. Till slut så blev skillnaden 12 sekunder i Lasses favör.
I Valvolinekannan tillämpades också transporttidtagning mellan specialsträckorna, så kartläsarna fick lite jobb också.


29 januari 1977
SMK Uppsala. Roslagsvalsen. Minirally
Längd: 10 SS
Startnummer: 13. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (30), totalt 2:a (146)

Det här var den ”bästa valsen” hittills. Det var dock osäkert in i det sista hur vädret skulle bli på tävlingsdagen. Tre dagar före var det plusgrader och regn. Men just dagen innan, var det 10 minusgrader och kanonföre på småvägarna. Jag kan förstå oron hos arrangörerna, efter allt arbete man lagt ner.
Nåväl lördagkvällen bjöd på enstaka plusgrad och så kom snön. Ett rejält snöfall som bidrog till den optimala rallystämningen. (Min i alla fall).

Jag kommer ihåg känslan:
Man kör fram till ankomst-TK och kartläsaren säger tiden vi skall ha.
Vi får tidsremsen – Macke signerar protokollet – och klistrar in remsan.
Sedan fram till startbilen på specialsträckan.
”Det smakar kuvert i mun” tror jag Macke sa. (Det blev aldrig någon hallonsmak …..)

Bilen framför drar iväg. Man tittar och lyssnar när den försvinner bortom första kurvan och backkrönet. Sedan är det vår tur att köra fram. Vi blir framvinkade till exakt startposition. Jag väljer spår. Motorn på tomgång. Halvljus. Växeln i friläge. Kupéfläkten på läge ett. Reglaget i defrosterläge. Sidorutan 2 cm ner. Extraljusreglaget ut. Rättar till mikrofonen på intercomen. Testar helljuset. Provar torkarna. Koncentration…..Väntar…. Lite till . . . . ”30 sekunder” säger starten, som förresten ofta stod på höger sida.
Marcus repeterar och vevar ner rutan på sin sida lite till så jag kan hör bättre.
”10 sekunder”. Helljus på. I med ettan. Känn på dragläget.  Macke är beredd med tiduret…blicken rakt fram. ”5-4-3” (4000 varv) ”2-1-Kör!!”.

SMK Uppsala hade verkligen ordnat fina vägar. Många var breda som landsvägar. Där hade man satt upp chikaner på de långa raksträckorna, för att dämpa farten. Dom var lite svåra att se i snöfallet – såg ut som högersvängar. Annars var det en kul mix av olika karaktärer, som i sin helhet blev mycket lyckad.

I årets Roslagsvalsen fanns ett vandringspris som hette ”Rally-Cola Cup”. Priset var skänkt 1970 av Bryggar Rune Andersson (pappa till Åke Andersson).
Den då populära Rally-Colan var en storsäljare, tillverkad av Storvreta Bryggeri utanför Uppsala.
Totalsegrare i 1977 års vals blev inte helt oväntat Lasse Jansson. Eftersom han även hade vunnit 1971 och 1972, så tog han hand om vandringspriset för evigt.

Tidigare inteckningar hade Calle Orrenius 1970 (SM), Sören Käll 1973, samt Erkki Temmes 1976.
(1974 och 1975 kördes inte valsen. Bensinkris, resp. väderkris)


5 februari 1977
Almunge MK. Tennkannan. Minirally
Längd: 10 SS
Startnummer: 56. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 2:a i klassen (24), totalt 2:a (153)

En del arrangörer har tur med vädret, andra otur. Stackars Almunge MK. Här hade man det verkligen motigt. Jag tror det var Ingvar Eklunds första tävlingsledarskap också.

Till denna lördagskväll hade det blivit ordentligt töväder, och tvåvarvsbana, som man traditionsenligt pilat i Almungeskogarna skulle inte hålla, visade det sig. Redan efter 10-talet bilar, var gruset framme på flera sträckor.Inför andra varvet hade SS1 kortats och SS2 tagits bort (kördes som transport). Dessutom krånglade klockorna på SS6. Men i eftersnacket, sa man att funktionärerna inte bemästrade de situationer som uppstod, då förare körde av och den köbildning som uppstod vid mål-TK på sträckan. Även SS6 ströks, men i efterhand.

Någonting man inte får glömma i sådana här sammanhang,är att det är mycket svårt att arrangera bra rallytävlingar. Speciellt vintertid, då tävlingen till 95% är väderberoende. Och då menar jag kravet på kyla och tjäle. Naturligtvis även snö och isunderlag, som är ett förarkrav. Ibland en omöjlig ekvation. Men oftast går det ju bra.

Nåväl, 56 förare fick bryta, av olika skäl och totalsegrare blev Lasse JanssonErkki Temmes var inte med. Jag tror han preparerade bilen inför Svenska Rallyt, kommande vecka….


19 februari 1977
Östhammars MK. Frösåkersrundan. Minirally
Längd: 5 SS
Startnummer: 46. (A-förare)
Kartläsare: Marcus Lundin
Bil: Saab V4 -76. Klass Special
Däck: Dunlop SP
Placering: 5:a i klassen (21), totalt 12:a (122)

Jag tror att start och målplatsen, var den ”minsta tänkbara” i Uppland. Nämligen Valö, (Där man sällan är ute – lokal vits från 70-talet).
Valö ligger 1 mil norr om Gimo och 1,2 mil väster om Östhammar. Det var Arne Käll, som tidigare åkt kartläsare med bland andra Bertil Söderström, som ställde sin verkstad till rallyts förfogande.
Smörjgropen var allt för bred för ett ekipage (eller om det var nerverna hos chauffören). I alla fall trillde man ner i gropen med bil och allt.Efter lite baxande så fick besiktningsfolket upp bilen igen och allt var frid och fröjd.Det var som tidigare nämnts en snörik vinter. Här i norduppland var det inget undantag. Kylan hade kommit tillbaka och snövallarna var höga.
Östhammars MK hade ordnat till rätt långa specialsträckor. Av det följde också att det blev en hel del ifattåkningar. Många blev hindrade, då det inte alltid fanns plats att komma åt sidan. Jag ser på bilderna att jag har navkapslar på framhjulen. Om jag inte minns fel, så var teorin den; att det skulle hålla emot bättre, om bilen skulle understyra in i snövallarna. Fälgarna skulle alltså inte gräva in sig så lätt!!

Det blev ”nya” toppnamn i resultatlitorna denna natt. Nåja, för oss som tävlade var det kända ansikten. Hans Holmberg från Films MK i en VW Golf, vann totalt. Han körde i std-A klassen. Han har Bergby Gård, där Film MK’s Rallycrossbana finns. Tvåa totalt kom Anders Thunemar, SMK Uppsala, i en Saab 99. Även han i std-A. Lasse Jansson kom på 4:e plats totalt, men han vann specialklassen. Och Erkki Temmes körde Svenska Rallyt.

 

Så här skrev Idrottsbladet om
Frösåkersrundan.
(Klicka för läsbar bild)

 

 

 

 

 


Här kommer 1977 del 2.

Tillbaka

HEM

Publicerad i december 2001.