1975-del2

 

24 maj 1975
SMK Västerås, Arostrofen. RSB
Längd: 9 SP, 1 SS
Startnummer: 41. (A-förare)
Kartläsare: Tord Olsson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 5:a i klassen (21), totalt 9:a (129)

Här kom vi Upplandsförare in i ett verkligt getingbo. Jag menar, att vi inte hade mycket att hämta, bland alla västmanlandsförare.Åter hade jag Tord Olsson i högerstolen. Jag har inga anteckningar om denna tävling, mer att avgaserna läckte ut från grenröret.
Totalsegrare blev Janne Sellholm i en Ford Escort RS 2000. Han tävlade för SMK Arboga.
Dessutom vann västmanlandsförare alla klasser utom B-förare Std-B (Voxnadalens MK) och C-förare Special (Enköpings MK).


1 juni 1975
Rasbo MK, Går Det Så Går Det. RSA
Längd: 11 SP
Startnummer: 6. (A-förare)
Kartläsare: Lars-Åke Johansson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: Bröt. (Avåkning)

Om jag inte minns fel, så var det jag som hittade på namnet på den här tävlingen. ”Går det så går det”. Det var samma som som Kung Sune II´s hade som valspråk. Alltså Kung Sune i Mosebacke Monarki. Ett mycket populärt radio (och TV)-program på 60 och 70-talen.
Tävlingen kördes en söndag, och det var kallt med både hagel och regn. För mej fungerade det bra till SP8. På nästa specialprov – däremot, for vi av vägen efter att ha ”studsat fel” i ett gupp. Av for bilen med dunder och brak in i den största stenen (efter Storsten) som finns utmed 288:an i Rasbotrakten. Bärarmar, drivaxel och plåt förstördes.
Till den milda grad, att bilen måste bärgas och omfattande (det tyckte jag alltid) arbete måste vidtagas.
Totalsegrare blev Rasbo MK´s ”veteran” Gunnar Ekeberg i en stor Volvo 142. Han vann med 19 sekunder före Lars Ånstrand från Uppsala Bil&Karting Club. Även han körde en Volvo 142. Rasbo MK vann förresten samtliga förarklasser.

I Rally Sport kunde man läsa följande:  Går Det Så Går Det 1975001

 

 

 

 


 

29 november 1975
Enköpings MK.50-årsrundan. Minirally RSB
Längd: 10 SS
Startnummer: 31. (A-förare)
Kartläsare: Tord Olsson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 2:a i klassen (28), totalt 2:a (161)

Jag hade efter avåkningen i maj köpt en intercom-utrustning. Jag vet inte fabrikatet, men mikrofonen var monterad i hakskyddet och fungerade – som jag kommer ihåg, inget vidare. Saaben var nu äntligen reparerad och iordningställd efter konstens alla regler.

Det var vanskliga väderförhållanden denna lördagskväll. Plusgrader och lätt snöfall på grusvägar och däremellan isigt underlag.
EMK fyllde 50 år, därav namnet 50-årsrundan. Tävlingsledare var Lars Engström och biträdande Leif Lövdahl, som mest körde bilorientering på 60-70-talen.
Det märkliga i denna tävling, var att sista SS (11) korsade en allmän väg, – Härke-bergavägen, strax norr om Enköping. Specialsträckan började vid Jädra och kördes sedan söderut mot dåvarande P1 övningsfält (Ledningsregemente nu) med målgång vid Åkerby. Eftersom jag gjort min militära GRU vid P1 och dessutom ett repmöte på övningsfältet i augusti, visste jag exakt hur vägövergången såg ut. Det blev en liten flygtur, efter ”uppställ till vänster” före Härkebergavägen. Där stod förresten två vägvakter med röda flaggor och stoppade den allmänna trafiken.Nästan 200 startande (med debutander) hade kommit till Pepparrotsstaden Enköping. Det här var klubbens första Minirally, som man dessutom klarade med den äran.
Erkki Temmes var inte mycket att göra åt. Han vann totalt med hela 59 sekunder före mej. Det här var hittills min bästa tävling – resultatmässigt. Tordan, som åkte med var oerhört aktiv i högerstolen och hjälpte till med handbromsen i hårnålsböjarna.
Han hade slutat köra rally själv. Nu var det rallycross i en tigerrandig Saab V4 som gällde !


13 december 1975
MK Rimo, Rimopokalen. Minirally
Längd: 19 mil/ 11 SS, 9 mil
Startnummer: 38. (A-förare)
Kartläsare: Göte Andersson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 2:a i klassen (18), totalt 5:a (135)

Det var lucia, och det var minirally i Rimbo. Halt och besvärligt. 45 deltagare bröt tävlingen av olika orsaker.
Jag hade Göte Andersson, som jag köpt bilen av, med mej. Egentligen åkte Göte nu kartis med Sven Wahlqvist, men han var inte med så Göte var ”ledig”.

Lasse Jansson
hade denna gång anmält sig i en VW Golf Std-A men i klass special. Han hade poäng där och ville fylla på fler – vilket han lyckades med.  Lasse vann totalt i sin standard bil – överlägset igen. Hela 3 minuter 15 sekunder före mej.
Närmaste förare (efter Lasse) var annars Std-A åkaren Tommy Andersson, från Stockholms BK i en VW Golf. Han lotsades fram av MK Rimos Lennart Svensk. Här skilde det 1 minut 15 sekunder.
Erkki Temmes var inte med…..


20 december 1975
Skepptuna MK. Skepptunaratten. Minirally
Längd: 6 SS
Startnummer: 35. (A-förare)
Kartläsare: Göte Andersson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 2:a i klassen (11), totalt 9:a (114)

Det är märkligt. När jag tittar på resultatlistor och kommentarer, så förvånades jag inte att standardbilarna gick så fort. Nu blir jag däremot förvånad.Åter så har många Std-A och Std-B förare kört fortare än specialklassens förare. Kanske kan det bero på det hala underlaget. De motorstarka bilarna fick inte tillräckligt fäste i halkan, eller kanske hade det med startordningen att göra – det blev allt för olika underlag? I alla fall kom 8 standardbilar före första specialbil.
Återigen Lasse Jansson i en Golf på första plats. Jodå… han hade anmält sig i specialklassen, och säkrade här DM-segern, när en tävling återstod.


27 december 1975
SMK Tierp. Tierpsrundan. Minirally
Längd: 6 SS
Startnummer: 43. (A-förare)
Kartläsare: Göte Andersson
Bil: Saab V4 -70. Klass Special
Däck: Oklart
Placering: 3:a i klassen (15), totalt 7:a (104)

I Tierp startade man alltid vid Högbergsskolan, så även detta år. I Rasbo Motorklubbs tidning Klubb-Nytt nr 1/76, skriver jag att korven vid serveringen var seg men billig. Jag undrar vad den kan ha kostat… en o´femti kanske ?

Väglaget var inte roligt. Mest grus och förrädiska ispartier utan snövallar att ta stöd mot.
Sista specialsträckan var den långa (3 mil) Frebroskogen, öster om E-4an vid Gryttjom.

Jag hade åter trygge Göte Andersson i högerstolen. Han hade nu börjat köra bantävlingar i SSK-serien – i en NSU.I den här tävlingen gjorde arrangören, tillsammans med tekniske kontrollanten en dubb-kontroll mitt i tävlingen. Det var mycket ovanligt – men bra tyckte jag då. Dubbestämmelserna var vid den här tiden begränsade, både när det gällde sort och antal. Till nästa år skall de ändras igen….

Lasse Jansson som hade återgått till sin Saab vann ”bara” klass special i den här sista DM-rallytävlingen. Totalt vann istället Sten Erik Eriksson i en Std-A Opel. Han hade kommit ner från Sundsvall.
I klass Std-B vann Kennet Lundgren Saab, från MK Rimo.
Alla klassegrare bland A-förare i denna tävling, hade mer än en minuts marginal till respektive tvåa.


Här kommer 1976

Startsidan

HEM

Publicerad i december 2001.