1972

4 mars 1972
Rasbo MK. Wolrath-trofen. T
Längd: 20 mil / 12 SS, 9,5 mil.(2-varv)
Startnummer: 36. (B-förare)
Kartäsare: Sölve Eklund
Bil: Saab V4-69. Grupp 2
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Plac: 32 i klass(45), totalt 84:a (125)

Nu hade jag sparat till en ”ny” bil. Det var en Saab V4 årsmodell 1969. Den var beige till färgen, och tävlingskörd. Jag köpte den av Hans Melin i Klinta, utanför Börje, Uppland.
Bilen var utrustad med en Weber enkelförgasare. Jag förmodar att motorn hade c:a 90 Hk.
Växellådan var omdrevad, så att det blev tätare steg mellan 2:an och 3:an. Ingen förändring i slutväxeln, och ingen differentialbroms. Invändigt var det som vanligt kompletterat med varvräknare, trippmätare plus lite kontakter… Troligtvis också en förarstol i plast. Nu skulle jag tävla i Grupp 2 – på riktigt.

Det här var andra tävlingen om vandringspriset Wolrath-trofen. Wolrath förresten, var den lokala Opelförsäljaren i Uppsala på 60-70 talen. En av klubbens mest meriterade rallyförare, Ragge Ghylenius, jobbade som säljare där. Start och mål, var som vanligt i bygdegården/skolan i Gåvsta, Rasbo. Tävlingsledare var Hasse Thorszelius, som ju åkte kartlots med bland andra ”Bryggarn” och Björn Waldegård.

Snö fanns det gått om detta år. Vi fick skotta på två sträckor, i totalt c:a 12 minuter. Oavsett motionen var det en rolig tävling, med många fina sträckor. Även om jag aldrig varit förtjust i tvåvarvsbanor….
Men visst minns man Baggbol (SS2 och 8), Tranbyn (SS4 och 10) och Myssinge (SS6 och 12). Det var roliga sträckor att köra.
Totalsegrare blev Cronge Norstedt, SMK Uppsala i en Saab V4. Han hade Åke ”Bryggarn” Andersson i högerstolen i den här tävlingen.
Senare jobbade Cronge som brandman och förman vid Uppsala Brandförsvar, och gick i pension 2005. (Tänk vad tiden går…) Han har även haft tekniska uppdrag åt FIA, i WRC.
I Rally Sport kunde man läsa ett mastigt referat med resultatlista. Noteras kan, att Rasbo MK hade totalt 22 ekipage med i prisprotokollet.

(Klicka på miniatyrerna för att läsa)

Wolrath-trofén 1972001

Wolrath-trofén 1972002


20 maj 1972
Strängnäs Automobil och Motorsällskap (SAMS),Häradssvängen. OTB
Längd: C:a 7 mil/6 SS och 8 SP
Startnummer: 32. (B-förare)
Kartäsare: Sölve Eklund
Bil: Saab V4-69. Grupp 2
Däck: Typ Allseason
Plac: 17:e i klass(22), totalt 37:e (62)

Det jag mest kommer ihåg, är faktiskt resan till Strängnäs. Vi blev stoppade av en polispatrull från länstrafikgruppen i Sörmland, på Rv 55 just innanför Sörmlandsgränsen. Mitt avgassystem lät för illa. Grupp-2 systemet, hade på den tiden
inte någon särskilt ljuddämpande effekt!! Däremot en effekthöjande ljuddämpning, om du förstår hur jag menar.

Det blev en ordningsbot i handen och ett lycka till i tävlingen. Men det var inte Ruben Börjesson, rallyåkande trafikpolis från Nyköping, som skrev ut boten. Sedan många år även skribent på Teknikens Värld.
Det här var en renodlad sprinttävling. Mycket populärt i Sörmland, på 70-talet. Sträckorna tog mellan 50 sek och 3 minuter att köra. Totalt 15 sträckor, (SS/SP) de flesta grus, med många tunnor. Jag lyckades ta delad seger på SP 13. Men vad hjälpte det, när jag klantade till det på SP 5.
Totalsegrare blev Per Erik Sköldin, i en Volvo Amazon. Han tävlade för SMK Vingåker.

Häradssvängen 1972001

Rally Sport hade ett skapligt referat från tävlingen.
Även resultatlista. (Klicka för att läsa)

 

 

 


 

25-26 augusti 1972
Jämtlands MK. Jämtrallyt. Rally SM
Längd: C:a 37 mil / 23 SS
Startnummer: 108 (B-förare)
Andreförare: Sölve Eklund
Bil: Saab V4-69. Grupp 2
Däck: Typ Allseason
Plac: Bröt (Skuren motor)

Vi var ett gäng på 4 rasboekipage, som åkte norrut, för att delta i 5:e deltävlingen i Rally-SM. Det var Stefan Eklund/Lasse Thorell och Göte Andersson/Thord Eriksson. Dessutom Tord Olsson/Carla Olsson. Tord kom senare att kallas för”Tigern”. när han körde sin  tigermålade rallycross-Saab.
Vi hade service med. Bland andra var det Hompa Holmberg, Bengt ”Fiskarn” Eriksson och Sören Eklund.
Totalt hade vi tre servicebilar. Jag har anteckningar om en Volvo Duett, en Ford och så Hompas Hanomag…
I den här tävlingen gjorde jag en riktigt dyrbar ”tavla”. Trots att jag tappade all kylvätska, beroende på en brusten kylarslang, så fortsatte jag att köra. Trots att alla indikeringar pekade på torr kylare. Temp-mätaren på rött och ingen värme från värmesystemet……Men jag fortsatte i 22 km !!!! Helt ofattbart !! Vi tvingas bryta mitt på SS 9, en 5-milsträcka, mellan Ramsjö – Brännås. Motorn skar, naturligtvis!!
Sölve och jag, blev kvar här i 18 timmar – utan vatten och mat. För att hålla värmen, gjorde vi på natten upp en eld utanför bilen.
Vi lade fyra 5-kg stenar i brasan, som värmdes upp någon timma. Därefter bar vi in stenarna, med hjälp av våra tävlingsnummer (för att inte bränna händerna), i bilen… Lukten, från tävlingsnumren, som var av plast, var på gränsen till outhärdlig inne i bilen. Men det blev i alla fall lite värme… i några timmar.

Under natten, så låg jag i nå´n slags dvala och hallucinerade om mat.
Sölve sov dock gott till halv sex på morgonen.

Senast vi hade ätit vart vid 12-tiden Östersund, före starten.
Räddningen kom i form av ”Fiskarn” Eriksson. Han dök upp i sin orange Volvo 142 vid fyratiden på eftermiddagen, dagen efter haveriet.
Gissa om han var välkommen. Jag tror aldrig jag glömmer den känslan, som då infann sig. Vi var inte bortglömda. Mackor smör och mjukost, har aldrig smakat bättre. Och så hade han med sig Fruktsoda – den stora flaskan.

Det var Anders Kulläng, från Forshaga MK, som i sin Opel Ascona vann totalt. Anders kom ju på 80-talet att bland annat ansvara för Volvo Safety Driving, på Mantorp,  till-sammans med Björn ’Nalle’ Johansson.

Här under finns 6 klipp från Rally Sport, med allt om SM-rallyt
(Klicka för att läsa)

Jämrtrallyt 1972001        Jämrtrallyt 1972002   Jämrtrallyt 1972003

Jämrtrallyt 1972004       Jämrtrallyt 1972005     Jämrtrallyt 1972006


 

14 oktober 1972
Almunge MK. Höstsvängen. OTB
Längd: C:a 12 mil /6 SS och 6 SP
Startnummer: 35. (B-förare)
Kartäsare: Kjell Ehrengren
Bil: Saab V4-69. Grupp 2
Däck: Typ Allseason
Plac: 13e i klass(29), totalt 33:e (127)

Efter haveriet i Jämtland hade jag en nyrenoverad motor i bilen. Sverige hade fått nya registreringsskyltar och i Uppsala län var man allra först. Start- och målplatsen var i Kyrkskolan i Almunge. Det var det alltid förresten, i Almunge alltså.
SP 3 måste strykas, redan före start. Men det var tillräckligt med fartprov kvar.
Jag hade ny kartläsare, Kjell Ehrengren. Han var ansvarig för Rasbo MK`s klubbtidning Klubb-Nytt. Dessutom vice ordförande i styrelsen. Till nästa år skulle han väljas till ordförande.

Under tävlingen märkte jag att topplockpackningen läckte lite. Tack och lov åt rätt håll. Motorn sög alltså inte in kylvattnet. Dessutom var vägarna mycket hala, och dubbdäck var inte tillåtna. Det gick alltså lite ”vingligt” i den här tävlingen.
Totalasegrare blev folkskolläraren Lennart Svensk, från MK Rimo. Han körde den mycket populära Rallye Kadetten. Här deltog också äkta paret Johan och Marianne Liljefors, men i olika ekipage. Johan körde en snabb Ford Escort TC, medan Marianne rattade en något långsammare VW. Johan kom senare på 70-talet att följa med Ove Andersson till Belgien, för att starta upp Toyotas VM-rallystall.


11 november 1972
Avesta BK. Avestatrofen. T
Längd: 16 mil / 13 SS , 9 mil
Startnummer: 77. (B-förare)
Kartäsare: Åke Englund
Bil: Saab V4-69. Grupp 2
Däck: Goodrich Mudsnow. (Dubbdäck var tillåtna)
Plac: 13:e i klass(58), totalt 46:e (168)

Det regnade som sjutton den här lördagskvällen när vi kom till Avesta. I B-förarklassen var det rekord i antal startande. Hela 58 stycken. Totalt var det 175 ekipage som startade, inklusive debutanter.
En del körde med dubbdäck, fast vägarna var snöfria. Det blev lite spårigt och det var nog en av orsakerna till att jag rullade på SS11. Ett helt varv blev det. Bilen ställde sig alltså på hjulen igen, men motorn hade stannat. Kylarfläkten, som var av plast, hade gått in mot kylaren, dock utan att orsaka nå´n läcka. Fläktens vingar skadades lite, samt vänster B-stolpe. Taket blev också intryckt, men alla rutor höll. Rullningen och motorstoppet tog ungefär 60 sekunder. Och jag kunde fullfölja – med en hyfsad placering.
Så fick jag 3 uppklassningspoäng, dock till ingen nytta skulle det visa sig.

Totalsegrare blev Erik Eken Johansson, i en Opel Rallye Kadett. Han tävlande för Ludvika MK, och rönte en hel del framgångar vid den här tiden. Även om hans framfart oftast var väl yvig.
Här i Avesta gjorde Bengt Olov Bring (Bringen), Rasbo MK debut i rallysvängen. Han hade på den tiden en Saab V4. ”Bringen” var en färgklick, och var alltid i händelsernas centrum – eller om det var tvärt om ?  På senare år även drivit ett racingteam i Camarocupen.


Här kommer 1973 del 1

Tillbaka

HEM


Publicerad i november 2001.