1970

17 januari 1970
SMK Uppsala, Roslagsvalsen, T-SM
Längd: c:a 25 mil / 12 SS
Startnummer: 108 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Placering: 25:a i klassen(35), totalt 81:a (133)

Det här var mitt andra år i A-juniorklassen och anrika Roslgsvalsen var en SM-deltävling. Jag minns att det här vart stort i Uppland.
Start och mål vid G.Perssons Bil i södra Uppsala. Första SS var en publiksträcka vid Hågadalen. Alldeles efter följde SS2 med målgång vid Stabbymalm (Uppsala Näs k:a). Sedan fortsatte banan till Järlåsa. Där slutade en SS just före en allmän väg och nästa startade på andra sidan. Det kallar jag kort transportsträcka….. Därefter åkte vi mot Harbo – Söderfors, vidare till Tierp där mellanbesiktning och uppehåll med mat fanns inbokad vid Perssons Bil-filialen.
SS 8 var den första sträckan på andra etappen, som kördes vid Tolfta. Därefter till kända Frebroskogen, över Tegelsmora till Flymyrasträckan som var sista specialsträckan. Vägarna var väl inte dom bästa. Tvärtom så klagades det mycket minns jag och tävlingsledaren Bosse Larsson, fick det lite svettigt. Nåväl Saab klagade inte då man hade tre bilar i topp-4.
Calle Orrenius från AMCK vann två sekunder före Stig Blomqvist. Fyra kom Lasse Jönsson från Kils MK och Opels Lillebror Nasenius SMK Köping blev trea.


 

31 januari 1970
Almunge MK, Tennkannan, T
Längd: 20 mil / 12 SS, 12 mil
Startnummer: 46 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Placering: 4:a i klassen(16), totalt 10:a (69)

Jag vet inte om det var resultatet eller startbryggan som gjorde det. Men jag har alltid tyckt om Almunges tävlingar. Vädret var också fint med 5-6 minusgrander och uppehåll. Dock var SS2 mycket dålig. Ett 10-tal tävlande bröt här och sträckan ströks också av någon anledning. 
Det var också roligt att vara med i lagsegern för Rasbo MK tillsammans med Garry Johansson och Stefan Eklund. Dessutom blev det tre uppklassningspoäng. Snabbast körde Nils-Olov Thoresson, från MK Orion i en V4.
Tävlingsledare var (som vanligt) Nicke Eklund.


 

7 februari 1970
AMCK (Automobil och motorcykleklubben) Upplandsloppet. T
Längd: 25 mil / 8 SS, 14 mil
Startnummer: 96 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Placering: 18:e i klassen(25), totalt 75:a (117)

Återigen en fin tävling på mestadels snabba och fina vägar. Tävlingsledare var Calle Orreniu’s ”gamle” kartläsare, Gustaf Schröderheim.
Start och mål i Östhammar. Flera av de 8 specialsträckorna var över 10 km. 1970 var en en snörik vinter, så det var många fina vallar att ta stöd mot. Men alla höll inte emot tillräckligt.
På näst sista SS körde jag av och igenom snövallen och fick skotta i 10 minuter. Då sträckan tog runt 10 minuter att köra för de flesta, så missade man mina 10 extra i protokollet och jag fick en av de snabbaste tiderna på sträckan. Naturligtvis rättades detta till (efter mitt påpekande), i den officiella listan.
Peter Göthlund från Stockholms BK vann i en Opel Rallye Kadett.


 

28 februari 1970
MK Orion och Rasbo MK. Norrtäljepokalen. T
Längd: 20 mil / 12 SS, 12 mil
Startnummer: 96 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Placering: 18:e i klassen(25), totalt 60:a (163)

För att få chans till fler uppklassningspoäng så anmälde jag mej i grupp 2-klassen. Det var nämligen fler anmälda här. Nu blev det noll igen och det hade inte gjort någon skillnad om jag hade kört bland gruppettorna.
Start och mål var i Hallstavik och tävlingsledare var Harry Nordin, från MK Orion. Det var många krokiga avsnitt och roliga vägar. Lite moddigt på en del sträckor, men det är ju inte lättplogat jämt. Och en snörik vinter var det ju.
Totalsegrare för fjärde året i rad blev Lasse Nyström (Nyströms Cement), med pappa Gunnar i högerstolen, tävlande för MK Rimo. Han körde då en BMW 2001 Ti Gr 2. Ett dåtidens krutpaket.14 mars 1970
MK Rimo. Rimopokalen. T
Längd: 17 mil / 10 SS, 9 mil
Startnummer: 53 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Placering: 7:a i klassen(29), totalt 26:e (122)

Återigen en kartläsare som tävlingsledare, nämligen Lasse Helmér. (Han åkte ju med Björn Waldegård). Det var en omväxlande bana med klassiska Gisselbol – Rekinde som en höjdpunkt. SS9 måste strykas, varför minns jag inte.
På bilden ser ju vägbanan fin ut. Och Lasse (kartläsaren) tittar (som vanligt) på fotografen…..
Jag anmälde mej i grupp 2 igen. När jag tänker efter, så startde den klassen före grupp 1 i spåret. Vägarna var nog mindre sönderkörda – tänkte jag, vilket alltid är en fördel. Här lyckades jag ta hem 2 uppklassningspoäng (behöver 10).
Tävlingen fick beröm, både gällande vägvalet och arrangemanget. Det var idel rimoförare i topp. Lasse Nyström BMW 2001 Ti vann igen.


28-29 augusti 1970
Jämtlands MK. Jämtrallyt. SM-Rally
Längd: 86 mil. 34 mil SS / 24 SS
Startnummer: 134 (A-junior)
Andreförare: Lasse Thorell
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: Firestone.(Typ Allseason)
Placering: 6:a i klassen(15), totalt 51:e (110)

Så var det dags för ett ”riktigt” rally igen. Gordon Brohlen var legendarisk tävlingsledare.
Vi var ett gäng på fyra rasboförare, som åkte upp till republiken. Det var Janne  Svensson/Hans Thorszelius i Opel Rallye Kadett, C-O Persson/Ulf Picko Larsson i Saab, Stefan Eklund/Hans Eriksson, Saab och jag själv, som denna gång hade Lasse Thorell i högerstolen.
Vi hade hyrt stugor vid Odensala stugby, med rinnande kallt vatten.
Den här gången hade vi service med oss. (Vis av saknaden 1969 i Värmland). Det var Kurt Törnkvist, Roffe Andersson från Fyris Bilplåt, samt Nisse Eklund, som är Stefans pappa. Det här var ett utmärkt gäng, som verkligen hjälpte till att få oss runt banan.

Starten var vid A 4 i Östersund och första SS var vid I 5 övningsfält. Därefter mot Sollefteå, där längsta SS fanns. Det var sträcka sju, på hela 71 kilometer. Den avverkades på 49 minuter och 27 sekunder. Jag kommer ihåg, att jag släppte gasen i nedförsbackarna (det gick för fort-tyckte jag). Då skrek Lasse ”Va’ f*n gör du… GASA…”
Bäst på den här sträckan var Ove Andersson, (han kallades inte Påven än) med numer pensionerade trafikläraren och trafikinspektören på dåvarande Vägverket Agne Nordlund som andreförare. Dom körde på 38 minuter 57 sekunder.
I Sollefteå-trakten fanns Hallstabacken. Här var det ett backprov med middag (efter målgången). Restaurangen låg på bergets topp. Verkligen tjusigt…..

Efter en timma fortsatte tävlingen, tillbaka mot Östersund. Vi kom till slutmålet vid 9-tiden på förmiddagen och kände oss riktigt nöjda. En liten uppklassningspinne fick jag med mej också. Har nu 6.
Jag hade nu ett litet avtal med reservdelsfirman Donald Arwidsson i Uppsala. Jag skulle erhålla reservdelar till ett värde av 300:- kronor, för varje tävling jag deltog i. Jag vet inte om mina Monroe-stötdämpare var sprillans nya, men två gick i alla fall sönder i tävlingen…..Ljuddämparen, som alltid är utsatt – speciellt på V4-orna (standard), svetsades vid två tillfällen av Roffe och Kurre.
Totalt segrade Lasse Nyström, i sin BMW 2002 Ti, före Stig Blomqvist och Håkan Lindberg, båda i Saab. Ove Andersson kom fyra i sin Ford Escort TC (TwinCam).

Rasbo MK på tredje plats i klubblagstävlingen.

I Rally Sport skrev Perry Lidström ett fylligt reportage på 8 sidor:
Jämtrallyt 1970001   Jämtrallyt 1970002   Jämtrallyt 1970003   Jämtrallyt 1970004   Jämtrallyt 1970005   Jämtrallyt 1970006   Jämtrallyt 1970007   Jämtrallyt 1970008


 

17 oktober 1970
Almunge MK. Höstsvängen. OTB
Längd: 11 SS och 2 SP
Startnummer: 43 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Placering: Bröt på SS3 – avåkning

Den här tävlinge har jag glömt. Tyvärr inga noterigar. I resultatlistan ser jag att jag brutit på SS3 med notering att jag kört in i ett stenrös. Därifrån har det sedan varit bogsering…..
Totalt segrade Lasse ”Huggarn” Jansson i en Saab. Han tävlade för Films MK och var absolut snabbast i Uppland (och bland de snabbaste i Sverige) på 70-talet. Han körde alltid snålt och på hög växel. Nästa år skulle han köra SM-serien.

I tidningen Rally Sport skrev man följande:

Höstsvängen 1970001  Höstsvängen 1970002


 

28 november 1970
Östhammars MK. Roslagsnatta. T
Längd: 12 mil. (2-varv)/ 14 SS
Startnummer: 65 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: Allseasontyp med std-dubb
Placering: 1:a i klassen(8), totalt 23:e(96)

Här var jag mycket lyckosam och nästan allt beroende på att jag valde dubbade däck. Dessutom blev det 3 uppklassningspoäng. Nu hade jag totalt 9 och behöver en till i år – för Seniorklassen.
Det var i princip barmark på tävlingsdagen. Men det blev efterhand minusgrader, lagom till start. Dessutom började det snöa rätt skapligt under tävlingen. Många hade valt att köra dubblöst, fast arrangörerna tillät dubb.
Hela 36 ekipage bröt tävlingen i samband med avåkningar. Tack vare kylan höll sträckorna fint de båda varven. Tävlingsledare var veteranen Harry Nordin från MK Orion.

Totalt segrade oldtimern Bertil Söderström från MK Orion -som gjorde en liten comeback.
Han körde Opel Rallye Kadett med verkstadsägaren (i Valö) Arne Käll i högerstolen.

Två sidor från Rally Sport:

Roslagsnatta 1970001   Roslagsnatta 1970002


12 december 1970
SMK Tierp. Tierpsrundan. T
Längd: 11 mil. (2-varv) / 10 SS
Startnummer: 30 (A-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 gr 1
Däck: BF Goodrich Mudsnow
Placering: 11:a i klassen(16), totalt 21:a(87)

Förra årets Tierpsrunda hade fått kritik för att vägarna var för dåliga. Naturligtvis ändrade arrangörerna på det till årets tävling. Men resultatet blev liksom för mycket tvärt om så att säga. Det blev (på den tiden) väl höga hastigheter. Vägarna var torra, med lite frost. Inga snövallar att ta stöd mot.
Arrangörerna hade naturligtvis hoppats på snö, då hade det säkert gått lite långsammare.
Tur i oturen hade Uno Josefsson, i sin Opel Rallye Kadett, som tappade ett framhjul i 160 km/h. Efterföljande rullning var grym. Men tack och lov utan personskador.

Återigen startade vi bland grupp-två bilarna, för att få ”bättre vägar”. Och det var rakt, rakt, rakt….. så man blev överraskad för de få kurvor som man råkade ut för. Nej, vi höll oss på vägen den här gången.Dock inga uppklassningspoäng. Jag hamnade på totalt 9 i år (fattas 1) och får börja på noll igen nästa år.. suck suck…!
Totalsegrare var Per Olov Flogner, från SMK Gävle i en Opel Rallye Kadett i grupp 1. Även tvåan var en grupp 1-Opel, med Bosse Östervall, från arrangörsklubben vid ratten.

Och hela tre sidor i Rally Sport om tävlingen:

Tierpsrundan 1970001   Tierpsrundan 1970002   Tierpsrundan 1970003


 

Här kommer 1971.

Startsidan

HEM 


Publicerad i oktober 2001.