1968


Det här
är min Saab V4 1967, mellan 1968-1971. Med de små V4-märkena högt upp på framskärmarna. Motorn var den silverfärgade på 65 Hk (DIN) och tillverkad av Ford. Tre extraljus hade jag. Den i mitten ser ut att vara Marchal – de övriga kanske Hella. Glödlamporna till Hella var halogen och på 55 watt. Invändigt var bilen original-utrustad. Ingen skyddsbåge, då kravet inte fanns ännu.
Däremot hade jag monterat en elektronisk VDO-varvräknare vid A-stolpen. Naturligtvis vriden så att 5000 r/min-markeringen var i klockan 12-läge. Trippmätare var också monterad – framför passagerarstolen. Framstolarna hade överdrag med sidostöd från Biltema. En Recaro-stol kostade ju en förmögenhet och var dessutom inte tillåtna i Grupp 1.

Skyddsplåten, var en tung rackare som var svår att få på plats. Speciellt sedan den fått några smällar. Till vintertävlingarna lindade man en vit tape i kl 12-läge på ratten, så man ”visste hjulläget”.

Här har jag hittat en bild från en isbanetväling på slutet av 60-talet. Bilden är från Uppland någonstans. Startnumret är målade med kritfärg på bakre sidorutan. Isbanetävlingar på klubbnivå var väldigt vanliga i Uppland på 60-och början på 70-talen. Både på spolad landbana och naturis.
Kanske kommer du ihåg Rune Eklund och Otto Sowa, från Uppsala. Båda körde Citroën. Rune hade dubbla motorer i sin, medan Otto hade ett konventionellt bygge.
Dessutom Enköpings Ford-handlare Holger Norrman i den populära Ford Cortina GT/Lotus.


Min första tävling

2-3 november 1968.
SMK Västerås, OT-special (asfalt-grus)
Längd: 10 mil
Startnummer: 92 (B-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 Grupp 1
Däck: GoodYear Allseason, med 120 standarddubb/däck
Placering: 3:a i klassen (11), totalt 34:a (76)

Här gjorde jag min rallydebut. Naturligtvis tävlade jag i samma bil som jag körde privat. Annat var inte att tänka på vid den här tiden.
OT-special var den kortaste typen av hastighetstävling på avlysta vägar. Man körde på industriområden med tunnprov och korta sträckor på grusvägar och i grusgropar, ofta med gemensam start- och målplats (Kallades för Specialprov – SP).
Min kartläsare Lasse hade en arbetskamrat som var med i SMK Västerås. Han fixade med oss, som efteranmälda. Vi fick sista startnumret, med starttid åtta minuter efter midnatt. Målgång blev kvart i fem !!

Vi lyckades bli totaltvåa på asfaltprovet på F1 (numer nedlagt). Här hade jag stor nytta av mitt tidigare manöverprov-tävlande. Även däcksvalet var rätt, Allseason  standarddäck med få dubb.
Totalsegrare blev Hans Nilsson, Arboga i en Saab V4, grupp 2.


11 november 1968
MK Rimo, OT-special (grus)
Längd: 45 km
Startnummer: 65. (B-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 Grupp 1
Däck: GoodYear Allseason, med 120 standarddubb/däck
Placering: 5:a i klassen (17), totalt 19:e (74)

Den här tävlingen ingick i den populära B-juniorserien, som senare kom att kallas för C-förarserien i Uppland. Det var Nisse Samuelsson  dåvarande ordförande i Upplands bilsportförbund som var initiativtagare.
Ett alldeles utmärkt sätt att låta B-juniorerna som var nybörjarklassen, tävla på lika villkor och slippa starta långt bak med spåriga specialsträckor. A- och B-förare fick alltså inte vara med här.
I den här tävlingen debuterade Erkki Temmes från Skepptuna MK och kom faktiskt efter mej i resultatlistan – dessutom körde han en grupptvå Saab. Sedan dröjde det 9 år innan det inträffade igen – att Erkki kom efter mej i resultatlistan alltså.

Totalt segrade Matts Mattsson och Bjarne Folkesson från hemmaklubben i en Saab.
Bjarne kom jag senare att samarbeta med, när Roslagsklubbarna arrangerade SM-tävlingen Roslagsrallyt i början av 80-talet. Men det visste jag inte då…


16 november 1968
MK Orion, OT-special (snö/grus)
Startnummer: 44. (B-junior)
Kartläsare: Lasse Sundin
Bil: Saab V4 -67 Grupp 1
Däck: Goodrich Mud&Snow, med 160 dubb/fram, 100 dubb/bak
Placering: 4:a i klassen (19), totalt 12:e (46)
Alldeles nya däck denna gång och extraljusen är bytta till Cibié – med det konkava glaset.  Vintern hade kommit och det var snö och isigt på SS/SP. Underlaget var rätt gropigt och skyddsplåten smällde i växellådan några gånger, så det blev svårt att växla. Men efter justering av rattbocken så ordnade det till sig. Lagerljud  från växellådan gjorde dock resten av tävlingen lite chansartad. Men det blev målgång….

Totalt segrade Rasbos Garry Johansson med Gunnar Lindén i högerstolen. Garry, var då Rasbo MK´s främste B-junior. Tidigare hade han tävlat mycket framgångsrikt på MC i T (Enduro heter det nu) …

Nu hade jag fått ihop tillräckligt med poäng (6) till nästa förarklass – Junior-A.

Här kommer 1969.

Tillbaka

HEM

_____________________________________________________________________

Publicerad i oktober 2001