Midnattssolsrallyt 1964 – del 1

  2     3

Klicka för större bild

Välkommen till Sanatoriesträckan och torsdagen den 11 juni 1964.
Bilderna i del 1 – 2 är fotograferade av mej på SS 14 mellan Klivinge – Vattholma i Uppland. I sista (3) avsnittet har Allan Ögger fotograferat.

Det här året kördes rallyt för 15 gången och blev det sista (klassiska) Midnattssolsrallyt.
Nästa år flyttades rallyt både säsongsmässigt och geografiskt och blev ett vinterrally i Värmland. I 56 år körde man sedan i Värmland- och Dalaskogarna (och lite i Norge). Men inför 2022 beslöt man att fortsätta med Umeå, som rallyts centralort.

Det var Rasbo Motorklubb som ansvarade för den här specialsträckan.
Rallykaravanens 189 ekipage hade startat den 10 juni vid Karlbergs slott i Stockholm och fortsatt till Strömsund i Jämtland, därefter vände man mot Stockholm igen.
Sanatoriesträckan var första etappens sista ss.

Efter 12 timmars vila startade andra etappen tidigt på fredag morgon.
Nu skulle man ner till Gislaved, där man vände norrut för målgång vid Karlberg under lördagen.
Tävlingen ingick i både VM och EM i rally och arrangerades som vanligt av KAK (Kungliga Automobil klubben).
Tävlingsledare var Bertil Sohlberg och besiktningschef Bengt Odelgard.
Chef på Rasbo MK´s specialsträcka var Anders Lindén, som numer är hedersordförande i Upplands Bilsportförbund.

Innan du tittar på bilderna kan du HÄR läsa Kurt Eliasson´s intervju med en riktig midnattssolsrallyveteran, Bertram Englund.  (Arbetarbladet 24 juni 2015)
Msr-64_Bertram

Bertram Englund-Karl Erik
Henriksson, Volvo PV Sport.
SS 12, Gavelstigen.

Polisen i Uppsala län var väldigt aktiva i slutet av 60- och på 70-talet.
Efter polisens förstatligande 1965 fick vi en intresserad och kunnig länstrafikgrupp som i Uppsala län på 70-talet leddes av Rune Kadestam.
Man var alltid ute och kontrollerade sträckorna före tävling, oftast tillsammans med arrangören. Efterhand utvecklades ett nära och förtroendefullt samarbete mellan polis/länsstyrelse och motorklubbarna i Uppsala län.

Startnummer tre hade Carl-Magnus Skogh, 38 år i en fabriksvolvo. Andreförare var tandläkaren Lennart Berggren. Man tävlande för KAK. Skogh hade vunnit Midnattssolsrallyt totalt 1960 och 1961 i Saab 96. Dessutom hade han klassegrar 1956, 1957 och 1959 i Saab, samt 1963 i Volvo Amazon. Paret Skogh/Berggren kom på totalt 4:e plats.
Även Sylvia Österberg var med i Volvos fabrikslag, liksom Tom Trana på nästa sida.

Nästa foto visar den största bilen i tävlingen, en Ford Fairlane med Martin Carstedt vid ratten. Han hade ofta sin fru Gulli bredvid sig i soffan, så även denna gång. Martin tävlade för Örnsköldsviks MK och körde gärna stora bilar. Carstedt kom under 1964-1965 att bygga upp en stor bilfirma i Örnsköldsvik och Lycksele och sålde …Ford förstås. Företaget finns kvar, numer i Umeå-Örnsköldsvik.

Bosse Ljungfeldt som var 42 år körde också Ford. Men det var en värsting-Ford, en Falcon Futura Sprint, som Alan Mann Racing hade anmält. Motorn var på hela 4.7 liter och 270 Hk.
Bosse var väldigt flitig i både rally och bana vid den här tiden. I tidigare Midnattssolsrally hade Ljungfeldt två klassegrar. 1961 i en Ford Anglia och 1963 i Ford Cortina GT. I år blev det en 7:e plats. I högerstolen satt Fergus Sager. Han var ofta andreförare åt Bosse.
Fergus skulle 1970-1972 själv köra Monte Carlo rallyt i en BMC Cooper, dock utan topplaceringar.

Första Saaben ut är en ung finländare, Simo Lampinen. Bara 21 år gammal hade han redan vunnit ”De 1000-sjöars rally” i Finland året innan – även då i en Saab. Här susar han genom dubbelkurvorna vid Vaggmeden med Jyrki Ahava i högerstolen. Bilen hade han just köpt hos Saab i Trollhättan och Simo blev märket trogen till 1969, då han gick över till Lancia. Året efter återkom han igen till Saab, innan han mot slutet av sin karriär körde Fiat, Peugeot och Triumph.
Simo slutade sitt rallytävlande 1979. Men återkom i rallycross i mitten av åttiotalet – även till Bergbybanan i Film, om jag inte missminner mej.
Lampinen var en av de första i ”The Flying Finns” som växte fram i början på 60-talet.
Övriga av dessa som var med i årets Midnattsol var Pauli Toivonen, VW 1500 och Rauno Aaltonen i en fabriksaab. Dessutom Pekka Kinnunen Cortina GT, fast han var ingen Flying Finn, han var TV-producent i Sverige…..

Här kommer Åke ”Bryggarn” Andersson (1940-2018) med
Roland Ånöstam i högerstolen. 
Åke hade snabbaste tid på den här sträckan. Inte så underligt kanske. Han kände till vägen ganska bra, då den  låg 5 km från hans arbetsplats vid Storvreta Bryggeri, utmed Östhammarsvägen. I den här tävlingen kom Åke på 13:e plats efter motorproblem. ”Bryggarn” fortsatte i slutet av 60-talet även att tävla i Porsche 911 T. Han vann SM i tillförlitlighet 1969. Åke körde i alla år för SMK Uppsala.

Det här är två entusiaster och faktiskt kommande europamästare i Rally, fast då i en Porsche. Det är Sobieslaw Zasada med andreförare Kazimierz Osinski från Polen i en Styer-Puch 700. I den här tävlingen slutade man dock på 109:e plats totalt…
Det fanns fler östeuropeér med. Fyra östtyska Wartburgekipage och fem sovjetiska i Volga 121 M och Moskvitch. Alla nio med rejäl service….
Mer om dessa på nästa sida….

Opelförare heter Ove Eriksson och blev en av Opels duktigaste förare. Det var inte hans vilda framfart i rallyskogarna som gav honom öknamnet ”Bus-Ove”. Utan detta faktum att Ove var från Busta, strax norr om Köping. Han blev i alla fall Opel trogen under nästan hela sin karriär, med lite Vaz på slutet. Dom stora segrarna fick han i den populära Rallye Kadetten….
Han tävlade för SMK Köping. I högerstolen denna tävling satt Stig Rosendahl.
Dom vann Grupp-1, 850-1000cc.

Erik Carlsson (1929-2015) var giganten i dubbel bemärkelse. Han hade vunnit RAC-rallyt i England tre år i följd; 1960, 1961 och 1962. Dessutom dubbelseger i Monte Carlo-rallyt 1962 och 1963. I Midnattssolen var han totalsegrare 1959, samt med två klassegrar 1962-63.

Nu är han på väg mot Rasbokil i Uppland. Ljudet från den bölande tvåtaktaren hördes som vanligt långt i förväg, så det var inte svårt att vara beredd med kameran. Två bilder blev det inom fyra sekunder….
Det syns tydligt hur Saaben fjädrar ner djupt i de uppkörda spåren. Eriks tyngd och mothållet i spåret gör att hasplåten skrapar mot gruset.

Men redan på det första specialprovet (SP 2), på Tierps flygfält var det nära att Erik fick göra skäl för sitt tillnamn ”På taket”. Ekipaget vickade över på vänster sida i 180-graders högersvängen innan mål. Eriks vikt på 115 kilo hjälpte säkert till, då ”motvikten” Gunnar Palm bara vägde hälften…

Det tog nära minuten för Gunnar att få tillbaka bilen på hjulen igen. Erik satt ”som vanlig” kvar…Saabs segerrika rallytid hade pågått i fyra år. Den kom att vara ytterligare i drygt 15 år….. I den här tävlingen deltog sju fabriksanmälda ekipage:
Förutom Erik & Gunnar, var det Olle Bromark & Kjell Lyxell, Åke ”Bryggarn” Andersson & Roland Ånöstam, Rauno Aaltonen & Rolf Skogh, Pat Moss-Carlsson & Elizabeth Nyström, Ove Andersson & Torsten Åhman samt Bo Johansson & Gustav Shröderheim.

Här kommer en blivande rallylegend. Det är Per Tjerneld med brodern Ulf i högerstolen. Per var 22 år och hade just börjat rallykarriären. Sex månader tidigare satt han kartläsare åt Håkan Lindberg i Roslagsvalsen (Uppland) även då i en Kadett A.
Men nu var det stortävling på gång. Och tittar man noga på bilden syns det att ekipaget varit av vägen. Framrutan saknas och motorhuven är nerbunden med ett rep.
Och värre skulle det bli nästa dag – på SS23 vid Ulrika i Östergötland. Där körde Per av vägen så man var tvungna att bryta, även om man för egen maskin efter hand tog sig till Stockholm.
Per Tjerneld har varit Opel och Sandvikens MK trogen precis hela tiden. Han var dessutom med och tog över Opel Återförsäljarförenings rallystall efter Ragge Ekelund.

Jag hade just lyckats fånga Erik Carlssons Saab på två bilder vid samma tillfälle och lyckades reprisera detta på makan. Pat Moss-Carlsson började tävla redan i mitten på femtiotalet för BMC-koncernen i en MG. Sedan blev det Austin Healey för nästan hela slanten, med lite mellanspel i Austin Futura. 1962 totalvann Pat Tulpanrallyt i en debuterande BMC Cooper. Och efter ett mellanår med Ford Cortina, gifte sig Pat med Erik Carlsson 1963 och fick året efter kontrakt med den svenska fabriken, som varade till 1967.

Så årets Midnattssolsrally var en av de första tävlingarna i Saab. Pat var syster till Sir Stirling Moss, som mest körde bantävlingar och Formel 1, på 50-60 tal.
I högerstolen satt en ung Elizabeth Nyström. Det här var en av hennes första tävlingar. Den allra första var Tulpanrally (Holland) 1964.

Här ovan  från MonteCarlo-rallyt 1965, där paret blev total-trea. Elizabeth gifte sig senare med Ove Andersson. Mellan 1995 – 2006 satt hon i Riksdagens Trafikutskott för (M).

Ove Andersson, kommer ursprungligen från Österbybruk i Uppland och var inte känd som ”Påven” än. Det blev senare, när han börjat tävla i italienska bilar. Här hade Ove med kartlotsen Torsten Åhman. Paret vann sin klass Grupp-1, max 850cc. Totalt kom man femma. Ove tävlade för SMK Uppsala, men gick med i Films SKM 1970.
Torsten Åhman förresten, var en mycket duktig kartläsare i Bil-O, ofta under pseudonymen ”Åke Vilse”. (Det fanns även en föraren som kallade sig ”Inge Vidare”)…
1973 började Ove bygga upp Toyotas rallyverksamhet i Europa. Vid sekelskiftet startade han sedan Toyotas första Formel-1 stall. Ove ”Påven” Andersson omkom 2008 i en trafikolycka i Sydafrika.

Harry Källström, 25 år från Botkyrka MK i Södertälje körde BMC Cooper. Han arbetade som trafiklärare på en bilskola. Tillnamnet ”Sputnik”, hittade en lokal journalist på 1959 då Harry dök upp som en komet högst upp i resultatlistorna. Framgångarna fortsatte och 1964 var inget undantag.Han vann SM i T och blev Nordisk Riksmästare i rally i en BMC Cooper. Harry körde även Datsun på 70-talet och framgångarna fortsatte. I Midnattssolsrallyt hade han  Ragnvald Håkansson som andreförare.Totaltvåa och seger i klass Grupp-1, 1001-1300cc, blev det.



Till del 2
Till del 3
Rally
Hem